Winnaar van de Windmolenrally moet precies 36 kilometer per uur rijden

Ben Muurling, voorzitter van de MC Gieten, mag met zijn club de internationale Windmolenrally organiseren. Komend weekeinde komen tweehonderd vooroorlogse motoren naar Eext en Gieten.

De motorclub Gieten organiseert dit jaar de Windmolenrally. Hoe bijzonder is dat?

„We organiseren al heel lang ritten met oldtimers, maar dit is de kers op de taart. Het is een van de grootste rally’s voor oude motoren in Europa.

Zeven landenteams strijden elke twee jaar om de windmolenbokaal en het winnende land mag de volgende rally organiseren. Het is de eerste keer dat dat in het Noorden gebeurt.

Het rennerskwartier is op een camping in Eext. Daar beginnen we vrijdag met een vlaggenparade. De start is dan zaterdagmorgen bij het gemeentehuis in Gieten. De rit van honderd kilometer gaat langs de molens van Gieterveen, Zuidlaren en Gieten. Zondag gaat de route na een koffiepauze in het winkelcentrum van Gieten naar Orvelte.”

En waar gaat het om?

„Nou, de oudste motor is van 1903 en de jongste van 1940. Japanners zitten er niet tussen. Dus we knallen niet op het achterwiel weg. Het is geen wedstrijd en eigenlijk ook geen rally. Het is een gelijkmatigheidsrit. De winnaar is degene die precies op 36 kilometer per uur uitkomt. En dat zonder snelheidsmeter. Dus je moet afgaan op het geluid van je motor. Bij de controleposten krijg je strafpunten als je sneller of langzamer hebt gereden. Tegelijk telt de rit ook mee voor het Nederlands kampioenschap van de Veteranen Motoren Club.”

Niet zomaar wat dus?

„Zo is het. We houden elk jaar wel een oldtimerrit, maar hier ben ik anderhalf jaar mee bezig geweest. Sinds we in Zweden de wisselbokaal hebben gewonnen. In Eext hebben we ons rennerskwartier. Daar staat komend weekeinde een grote tent voor driehonderd man.

Wat we niet in de hand hebben is het weer. Met de oldtimersrit is het vaak ‘gieten in Gieten’. Maar nu gaat het de goede kant op.”

U heeft meer met oldtimers dan met moderne motoren?

„Ik heb zelf al sinds 1992 een Peugeot van 1927. Ik heb ook wel een modernere, maar als ik in het weekend naar zo’n oldtimerdag ga is dat erg ontspannend. Je treft ook altijd dezelfde mensen. Als je zoals ik graag anderen mag plezieren ben je bij de oldtimerliefhebbers goed thuis. Iedereen heeft respect voor elkaar en met elkaar houd je die oude motoren op de weg. En je komt echt overal.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.