Winnares Noord Design Award: ‘Ik wil kinderen bewust maken wat duurzaam leven is’

De finale van de eerste Noord Design Award werd zaterdag gehouden in de Ondernemersfabriek in Assen. Marleen Gubler (22) uit Coevorden is de kersverse winnares van de wedstrijd voor jong ontwerptalent uit het noorden.

Gefeliciteerd, Marleen! Nog even kort. Wat is de Noord Design Award voor een wedstrijd?

„De wedstrijd biedt jong ontwerptalent uit de drie noordelijke provincies een podium. Studenten en ex-studenten met een kunst- of designachtergrond konden zich opgeven met een idee of product. De geselecteerde deelnemers gingen dat product vervolgens verder ontwikkelen, met behulp van lezingen, workshops en feedback.”

En met wat voor product heb jij nu gewonnen?

„Het heet ‘Switch’, een multifunctioneel sustainable game. Het is een interactief spel waarmee ik kinderen bewust wil maken wat duurzaam leven is.”

Hoe werkt ‘Switch’?

„Kinderen trekken een kaartje waar een vraag op staat. Bijvoorbeeld: hoeveel bomen worden elke dag gekapt, zodat wij toiletpapier kunnen gebruiken? Ze kunnen kiezen uit A of B. In dit geval is B, 17, het goede antwoord. Als ze het antwoord goed hebben, krijgen ze een onderdeeltje dat nodig is om de lampjes in het spelbord te laten branden. Dat kan gaan om een citroen, aardappel of tomaat, en om spijkers en muntjes. Licht kan namelijk opgewekt worden door draadjes aan te sluiten op bijvoorbeeld een aardappel waar een spijker in zit.”

Heh!? Dat doet het echt?

„Nou, in dit prototype nog niet. Het technische aspect is in ontwikkeling. Maar het idee is zeker haalbaar.”

En dit product heb je ontwikkeld toen je deelnemer werd van de Noord Design Award?

„Ik had al een spel ontworpen toen ik een tijdje in Engeland studeerde. Met dat product gaf ik me op. De wedstrijd heeft me heel erg geholpen steeds weer een stapje verder te denken. Ik heb het spel bijvoorbeeld in een andere vorm gemaakt, zodat het gemakkelijker en vooral goedkoper op de markt te brengen is. Het hernieuwde prototype is gemaakt van gerecycled karton, terwijl de eerste versie van hout was. ”

En nu? Wat ga je met die 750 euro doen?

„Mijn ouders mee uit eten nemen, ha ha. Zij hebben me altijd gesteund in mijn ontwikkeling als ontwerper, dat waardeer ik heel erg. En misschien wel een deel in mijn opleiding stoppen. Ik heb eerst Minerva gedaan en doe nu de Master of Innovation in Utrecht. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als ik het aan mijn productie kan besteden, want ik wil hier graag mee verder. Misschien dat er wel een bedrijf reageert die naar mijn product wil kijken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.