Woede om ijsbaanbesluit: 'Bestuurlijk Drenthe blijft hangen in hunebed-tijdperk'

In Assen werd donderdagmiddag fel uitgehaald naar Provinciale Staten (PS) in Drenthe over de besluitvorming rond de nieuwe kunstijsbaan.

,,Bestuurlijk Drenthe blijft hangen in het hunebed-tijdperk en wil niet mee in de vaart der volkeren. Drenthe staat er goed op als lachertje en de meest achterlijke provincie van ons land’’, zei fractievoorzitter Bob Bergsma (D66) bij de behandeling van de voorjaarsnota.

PS besloten woensdag om 5 miljoen euro subsidie ter beschikking te stellen aan de gemeente Hoogeveen voor de bouw van het Kleine Bols-ijstadion. Assen wil bij het TT Circuit Ice World bouwen om de toeristisch recreatieve zone hier een impuls te geven. Assen wil het plan doorzetten, maar loopt de 5 miljoen euro mis waardoor de realisering een stuk moeilijker wordt.

‘Onbegrijpelijk en aan niemand uit te leggen’

D66 Assen spreekt over een zeer onzorgvuldig proces dat tot de uiteindelijke besluitvorming in PS heeft geleid. ,,Met de mond belijden dat je Drenthe op de kaart wil zetten met bovenregionale voorzieningen, maar niets doen. Onbegrijpelijk en aan niemand uit te leggen. Het toont eens te meer aan dat de provinciale bestuurslaag overbodig is en belemmerend werkt.”

Roald Leemrijse (VVD) vroeg juist om reflectie. ,,Moeten we juist niet de samenwerking zoeken en er niet met gestrekt been in?’’ Bergsma: ,,Wij hebben altijd de samenwerking gezocht. Maar het grote belang van Drenthe wordt kennelijk niet gezien bij de provincie?’’

‘Inwoners Assen betalen indirect mee?’

Ook PvdA uitte kritiek. ,,We hebben vernomen dat de WMD (Waterleidingsmaatschappij Drenthe) voor ruim 1 miljoen euro meedoet aan de ijsbaan in Hoogeveen. Gezien de turbulente periode die de WMD meemaakte de afgelopen jaren verbaast ons dit zeer’’, betoogde raadslid Cindy Vorselman. ,,Als inwoners van Assen gaan wij dus indirect meebetalen aan de ijsbaan in Hoogeveen? Dat lijkt ons niet wenselijk.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.