Wolf Borger blijkt toch een hond

De vermeende wolf die zaterdag en zondag door verschillende mountainbikers werd gespot tussen Exloo en Borger, blijkt een flinke hond te zijn. Er zijn foto's van het dier opgedoken.

De foto’s werden gemaakt in 2e Exloërmond, afgelopen donderdag. Na kort naar de afbeeldingen gekeken te hebben, zegt wolvenkenner Leo Linnartz resoluut: ,,Dat is een hond.” Waarschijnlijk gaat het om een Siberische husky, een soort wolfshond.

,,Het dier op de foto heeft een lange, smalle kop met lange, driehoekige en spitse oren. De oren van een wolf zijn korter en meer afgerond. De afgebeelde hond heeft ook duidelijk een lange, smalle kop. Een wolf heeft veel bredere kaken.”

Flip de Jonge, die het dier zaterdagochtend tijdens een mountainbiketocht tegenkwam, herkent het dier op de foto. ,,Dat is hem’’, zegt hij meteen als hij de foto’s ziet.

Gedood schaap
Of de Siberische husky ook verantwoordelijk is voor het zondag gedode schaap, is lastig te zeggen. Kenners zijn het er wel over eens dat een wolf waarschijnlijk niet verantwoordelijk is. ,,De foto is niet erg overtuigend”, aldus Linnartz. ,,Die past meer bij een door een hond gedood schaap.”

Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer beaamt dat. ,,Het schaap is op meerdere plekken gebeten, en uit het spoor van wol blijkt dat er een soort achtervolging was. Een wolf is meestal efficiënter dan dat. Op basis daarvan zou ik eerder zeggen dat het om een ontsnapte hond gaat.”

Geen wolven in Drenthe?
Hoeven we dan helemaal geen wolven te verwachten in Drenthe? Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer: ,,De kans wordt steeds groter, door de toenemende populatie net over de grens in Duitsland, dat er eens een wolf over de grens loopt. Dat is helemaal niet raar.”

Vorig jaar rond deze tijd liep er nog een echte wolf rond in Drenthe. Het beest is later teruggekeerd naar Duitsland en daar uiteindelijk doodgereden. Het dier is geëerd met een monument.

Kom je dan toch een echte wolf tegen, hoef je je geen zorgen te maken. Bijl: ,,Iemand die oog in oog komt met een wolf mag zich gelukkig prijzen. Zo’n ontmoeting is heel bijzonder en zeldzaam.”

Linnartz heeft slechts één tip: ,,Maak een goede foto en geniet van het moment. Er is geen reden om bang te zijn, wolven zijn erg mensenschuw en zien mensen niet als prooi.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.