Wonen midden in het groen bij Paterswolde, vlak bij de stad. Het wordt vast mooi, maar houd rekening met strenge regels

Je moet aan strenge regels voldoen als je in Schelfhorst bij Paterswolde wil wonen. Een voetbalveldje in de tuin? Dat wordt moeilijk. Laat staan dat je een paardenbak mag aanleggen.

De gemeente Tynaarlo heeft de eisen voor de bouw van tien huizen op de voormalige camping De Schelfhorst bij Paterswolde aangescherpt.

Dit staat in een nota die B en W hebben vastgesteld naar aanleiding van de inspraakreacties. Het plan deed begin dit jaar enig stof opwaaien. Tegenstanders vrezen aantasting van de natuur.

Recreatiehuizen kwamen er niet

De camping is al meer dan vijftien jaar weg, daarna is een plan om er 75 recreatiehuizen nooit van de grond gekomen, mede door het faillissement van de initiatiefnemer. Nu heeft projectontwikkelaar Wijnand van Smeden het plan opgevat om er tien woonhuizen te realiseren. Cor Kalfsbeek maakte een stedenbouwkundig plan. Kopers kunnen hun eigen architect inschakelen, maar die moet wel voldoen aan strenge regels uit dat stedenbouwkundig plan.

Het betreft zogenoemde schuurwoningen, die helemaal ingepast zijn in het groene landschap. Want sinds de ontmanteling van de camping heeft de natuur bezit genomen van het terrein. Veel insprekers willen het groen zo houden en hadden liever gezien dat de gemeente het terrein een natuurbestemming geeft.

Tien woonhuizen is beter dan 75 vakantiehuisjes

Dat kan niet zomaar, reageert de gemeente. De economie is weer aangetrokken en als de tien woonhuizen er niet komen, zou de kans groot zijn dat er alsnog 75 recreatiewoningen komen. In dat licht is het plan voor de tien huizen een goede manier om de groene omgeving niet te veel te belasten.

De Vereniging Natuurmonumenten, die enkele percelen in de omgeving bezit, vond het maar niks dat er ook paardenbakken in het gebied kunnen komen. De gemeente is het eens met dit bezwaar en schrapt die mogelijkheid nu. Ook gaat de toegestane hoogte van de gootlijn omlaag van 6,5 naar 4,5 meter. Dit moet er toe leiden dat de huizen visueel beter in de omgeving passen.

Trampoline of voetbalveldje?

Wie een perceel koopt op het Schelfhorst terrein, mag een deel ervan bebouwen, het andere deel moet de bestemming natuur houden. Natuurmonumenten vraagt zich wel af hoe de gemeente dit wil handhaven. Wat als iemand een voetbalveldje in zijn tuin aanlegt of er een trampoline realiseert? De gemeente antwoordt dat er stevige voorwaarden in het koopcontract voor de bewoners. ,,Waar nodig zullen we handhavend optreden.’’

O ja, je moet ook gastvrij zijn voor vleermuizen

Niet alle indieners van de zienswijzen wijzen het bouwplan af. Natuurorganisatie IVN is positief, maar zou graag zien dat er in de huizen ook mogelijkheden komen voor vleermuizen en vogels om nesten te maken. De gemeente zegt toe dat met dit punt rekening wordt gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.