Woning kampcommandant Westerbork straks in 3D te zien

De woning van de voormalig kampcommandant van Westerbork, Albert Gemmeker, is in 2019 in 3D te zien. Bezoekers van het herinneringscentrum krijgen vanaf zondag alvast een voorproefje.

De voormalige commandantswoning is nog intact, maar verkeert in slechte staat. Een glazen koepel beschermt het bouwwerk, waardoor het niet toegankelijk is voor publiek. Het project IcACCESS, een samenwerkingsverband van verschillende Europese universiteiten, moet daarin verandering brengen.

Bonte mix van wetenschappers

Maandag start een groep wetenschappers met het scannen van de woning en het kampterrein. Bas Kortholt is vanuit het Herinneringscentrum verantwoordelijk voor het project: ,,Specialisten uit Engeland gaan maandag ieder hoekje en gaatje in het huis in kaart brengen met een scanner. Daarnaast wordt er archeologisch onderzoek gedaan op het kampterrein, zijn er historici, psychologen en filosofen. Een bonte mix van wetenschappers om het oorlogsverhaal zo goed mogelijk te vertellen.”

3D-Reconstructie van Bergen-Belsen

Uiteindelijk moet het hele doorgangskamp in 3D-versie te zien zijn. ,,Maar het is een enorme klus en of dat lukt weten we niet. Het hoofddoel is de woning van de kampcommandant te laten zien.” Om bezoekers alvast een voorproefje te geven zijn vanaf 14 oktober enkele kampbarakken in 3D-versie te zien. ,,De onderzoeksgroep heeft al een reconstructie gemaakt van Bergen-Belsen, ook die is tot 29 oktober te zien.”

De reconstructie van vernietigingskamp Bergen-Belsen was moeilijk door het ontbreken van bronmateriaal. ,,Wij kunnen goed duidelijk maken hoe het kamp eruit heeft gezien, we beschikken over veel foto’s. Zo zijn de barakken nu in de originele kleur te zien.”

Panoramascherm

Bezoekers zien de 3D-versies op een groot panoramascherm, dat te bedienen is via een ipad. ,,Daarmee vlieg je als het ware door het kamp. Je kunt op verschillende plekken bronnen lezen, zien of beluisteren.” Daarnaast komen kamp-overlevenden in de weken tot 29 oktober vertellen over hun oorlogstijd. ,,Daarvan zijn in de proefversie bronnen te zien. Het idee is dat je in de voetsporen van die mensen loopt.”

Albert Gemmeker en Elisabeth Hassel

Albert Gemmeker werd op 12 oktober 1942 aangesteld als kampcommandant van Westerbork. De toen 35-jarige Duitser woonde samen met zijn secretaresse en maîtresse Elisabeth Hassel op het kampterrein. De woning is ongeveer 250 vierkante meter groot, met beneden een centrale hal en drie woonruimtes. Boven zijn vijf slaapkamers, een badkamer en een zolder. Veel elementen in het huis zijn nog intact. Kortholt: ,,Als je foto’s ziet van Gemmeker in het huis, dan kun je het bijna één op één plaatsen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.