Woningbouwcorporatie wil opheldering Monte Christo Emmen

Woningbouwcorporatie Domesta wil op korte termijn opheldering van de in opspraak geraakte zorginstelling Monte Christo in Emmen.

Contract ontbinden

Domesta, dat een kleine tienduizend woningen verhuurt in de gemeenten Emmen, Coevorden en Hoogeveen, is ook eigenaar van het voormalige discopand Le Barrage in Klazienaveen. Met Monte Christo bereikte Domesta eind 2015 een deal. De zorginstelling zou het pand huren en daarna overnemen. Domesta heeft inmiddels door juristen laten uitzoeken op welke manier dit contract ontbonden kan worden, bevestigt woordvoerder Klaas Kregel.

De corporatie ondernam deze stap vanwege negatieve verhalen die zij hoorde over Monte Christo. Dit bedrijf richt zich op de begeleiding van jonge mensen richting opleiding, werk of zelfstandig wonen. Zaterdag berichtte Dagblad van het Noorden dat Zorgkantoor Menzis onderzoek gaat doen. Er zijn vermoedens van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) en oplichting van cliënten. Dat onderzoek volgt op een uitzending van het NCRV-programma De Monitor, waarin werd bericht over meldingen van misstanden.

Meerdere meldingen

Volgens Kregel hebben zich ook bij Domesta meerdere mensen gemeld die slechte ervaringen hebben met Monte Christo. ,,Vooropgesteld: iemand is pas schuldig als die schuld bewezen is. Maar wij voelen er weinig voor om geassocieerd te worden met een bedrijf dat mogelijk dingen doet die niet in de haak zijn. We willen daarom op korte termijn een gesprek met directeur Henriëtte Bijen van Monte Christo. Hoe beoordeelt zij de klachten en wat betekent dit voor de plannen in Klazienaveen?’’

Domesta was juist zo blij toen zij met Monte Christo een deal bereikte over het voormalige discopand in Klazienaveen. Het gebouw stond al zo’n vijf jaar leeg. Monte Christo wilde het voorste deel van het pand gebruiken voor de bereiding en verkoop van gezonde voeding. Het discogedeelte daarachter moest een soort sportschool worden. De winkel naast de oude dancing diende te worden gebruikt voor een leerbedrijf op het gebied van techniek.

Subsidies

Domesta zou bij de gemeente en de provincie op zoek naar zogeheten duurzaamheidssubsidies om het pand te kunnen verbouwen. ,,De provincie heeft een subsidie verleend en die is gebruikt. De pogingen om bij de gemeente een subsidie te krijgen, hebben we tijdelijk stilgelegd’’, zegt Kregel.

‘Voorbarig’

Henriëtte Beijen laat de woordvoering over aan advocaat Jeroen Sprangers. ,,Mevrouw Beijen herkent zich niet in beeld dat nu van haar en haar bedrijf worden geschetst. Ook zij wil de onderste steen boven hebben en laat dan ook een extern onderzoek uitvoeren’’, zegt Sprangers. Hij vindt de opstelling van Domesta ‘op zijn zachtst gezegd ietwat voorbarig’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.