Woonconcept: zoektocht naar asbest in 12.000 woningen

Woningcorporatie Woonconcept doet onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in 12.000 woningen in Meppel, Hoogeveen en Steenwijk.

Steekproefgewijs wordt ongeveer 10 procent van de woningen tegen het licht gehouden. Wordt in een bepaald (type) huis asbest aangetroffen, worden ook vergelijkbare woningen in de straat of wijk onder de loep genomen.

Saneringsplan

In Meppel is het onderzoek afgerond. Het aantal huizen dat werd onderzocht werd gaandeweg opgeschaald van 665 naar 917. Daarvan werden 115 woningen gesaneerd, omdat er niet-hechtgebonden asbestdeeltjes werden waargenomen. ,,Uit voorzorg hebben we in 84 andere woningen ook saneringen uitgevoerd. Gewoon voor de zekerheid’’, laat Roelof Smit, manager klant en vastgoed, weten.

Woonconcept streeft naar een veilige en gezonde woon-, werk- en leefomgeving voor haar huurders en medewerkers. Daarvoor is het noodzakelijk zicht te krijgen op de aanwezigheid van asbest in de woningen. ,,Op basis van de uitkomsten van de steekproeven maken we een saneringsplan voor al onze woningen’’, aldus Smit.

Bouwjaren 1945-1993

In Meppel is de inventarisatie reeds afgerond. In Hoogeveen is die nog in volle gang en aansluitend volgen de huizen, die Woonconcept verhuurt in de gemeente Steenwijkerland. Steekproeven moeten duidelijk maken waar en hoeveel asbest aanwezig is.

Asbest komt vooral voor in woningen die tussen 1945 en 1993 zijn gebouwd. Het werd decennia lang gezien als een ideaal bouwmateriaal: sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Vezeltjes kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de longen en bijvoorbeeld longkanker tot gevolg hebben. Het voortschrijdende inzicht zorgde ervoor dat het materiaal sinds 1983 nauwelijks meer is gebruikt en sinds 1993 is het verboden asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken.

Niet-hechtgebonden asbest

Woonconcept onderzoekt woningen die voor 1994 zijn gebouwd. Als risicovol asbest wordt aangetroffen, schakelt de woningcorporatie een gespecialiseerd bedrijf in om het te verwijderen.

,,Uiteindelijk willen we al het niet-hechtgebonden asbest verwijderen. Hechtgebonden asbest in niet gevaarlijk. Dat zit bijvoorbeeld ook in vensterbanken. Daarmee is niets mis, als je er maar niet in gaat zagen’’, zegt Smit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.