Woonlasten hoogst in Zuidoost-Drenthe

In Zuidoost-Drenthe is het duur wonen voor huiseigenaren. In Drents opzicht zijn mensen met een eigen woning in Coevorden, Borger-Odoorn en Emmen het meeste geld kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Het gaat om verschillen van soms honderden euro’s. Dat blijkt uit cijfers over 2018 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Coevorden onbetwist nummer één

De drie Zuidoost-Drentse gemeenten voeren de provinciale lijst van woonlasten voor huiseigenaren al jaren aan, met Coevorden telkens als onbetwist nummer één. Coevordenaren met een koopwoning zijn gemiddeld 843 euro kwijt (meerpersoonshuishoudens), gevolgd door Borger-Odoorn met 798 euro en Emmen (750 euro).

Meppelers zijn in Drents verband het voordeligst uit, met 602 euro.

Huurders betalen geen ozb

Bij een vergelijking van woonlasten tussen gemeenten wordt doorgaans gekeken naar de situatie van woningeigenaren, omdat huurders sinds 2006 geen ozb meer betalen. Die hebben dus enkel te maken met afvalstoffen- en rioolheffing.

Bij huurders ontstaat er een ander beeld: Midden-Drenthe staat bovenaan in deze Drentse top twaalf, met gemiddeld 444 euro voor meerpersoonshuishoudens. Huurders in De Wolden maken jaarlijks gemiddeld 419 euro over, gevolgd door Assen met 391 euro. Coevorden staat op plek vier met 382 euro. Emmen is met 317 euro middenmotor, Borger-Odoorn juist hekkensluiter met 163 euro.

Wegenonderhoud

Hoewel Coevorden in financieel opzicht opnieuw een goed jaar achter de rug heeft - in 2017 was er een positief saldo van 5,6 miljoen euro, met 29 miljoen euro in de algemene reserves - ziet wethouder Jan Zwiers (BBC2014) geen aanleiding om dit overschot in te zetten om de woonlasten naar beneden te schroeven. ,,Coevorden is een grote, uitgestrekte gemeente. Wegenonderhoud en die vele kilometers aan riolering kosten Coevorden gewoon meer geld dan een kleine gemeente als Meppel, dat vooral bestaat uit de stad Meppel.’’

Gemeentefonds

Maar dat argument gaat niet op, zegt directeur Maarten Allers van Coelo. ,,Juist het gemeentefonds houdt rekening met zaken als de grootte van het buitengebied. Het Rijk bepaalt de bijdrage per gemeente aan de hand van wel vijftig of zestig componenten, zoals de oppervlakte, het wegennet, maar ook het aantal 65-plussers en de bodemgesteldheid.’’

De gemeentelijke belastingen beslaan gemiddeld 11 procent van de totale inkomsten van gemeenten. Het leeuwendeel van de baten komt uit het gemeentefonds.

Coevordenaren bieden erg veel afval aan

Coevorden zou de woonlasten volgens wethouder Jeroen Huizing (CDA) wel wat kunnen verlagen op het gebied van afvalinzameling. Verhoudingsgewijs blijken inwoners van de gemeente erg veel afval aan te bieden: 823 kilo per jaar. In Emmen is dat 580 kilo, in Hoogeveen 573 kilo. Afvalsorteerstraten en een derde container voor plastic moeten daarin verandering brengen, zodat op termijn ook de afvalstoffenheffing verlaagd kan worden.

Emmen houdt woonlasten gelijk

Emmen laat weten dat ook in deze gemeente de kosten voor het ophalen van afval hoger zijn, vanwege de uitgestrektheid van het gebied. Woordvoerder Inge Frieso wijst erop dat Emmen qua woonlasten voor huurders met een zevende plek in Drents opzicht niet zo hoog in de boom zit. ,,Landelijk gezien staat Emmen op een vrij gemiddelde plek, ongeveer halverwege de ranglijst. Enkele jaren geleden stond Emmen nog op de tweede plaats. Maar doordat we de woonlasten al jarenlang gelijk houden, zijn wij inmiddels flink gezakt op deze ranglijst. Ook de komende vier jaren stijgen de ozb-lasten niet.’’

Meppel: het ligt aan de keuzes gemeenten

Meppel wijt de verschillen aan keuzes die gemeenten maken. Afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn kostendekkend, dus lokale omstandigheden zijn volgens woordvoerder Leo Weterings bepalend. Juist de ozb-tarieven zijn tot zekere mate te beïnvloeden, want die worden vastgesteld door de gemeenteraad. De som van die drie pakt voor Meppel flink voordeliger dan in de drie Zuidoost-Drentse gemeenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.