Woont u dichtbij een azc? Grote kans dat u daar geen problemen mee heeft

Vluchtelingen in Nederland. Foto ANP ANP

Voor het onderzoek werden 3343 mensen online ondervraagd. Van hen woonde een klein deel, 222 personen, op minder dan 500 meter van een azc. Van deze groep zegt 28 procent dat niet leuk te vinden of er absoluut op tegen te zijn. Dat percentage is flink hoger bij de groep mensen die geen azc in de buurt hebben. Van hen heeft 42 procent liever niet dat er een opvanglocatie (van 300 vluchtelingen of meer) in hun dorp of stad komt.

Overlast

Dat lijkt samen te hangen met een ander aspect dat de onderzoekers bekeken. De overlast die mensen die bij een azc wonen ervaren en de verwachte overlast die mensen zonder azc in de buurt verwachten. 15 procent van de ondervraagden zegt erge of enige overlast van het plaatselijke azc te hebben. De verwachte overlast is echter veel hoger. Bijna de helft (49 procent) verwacht problemen.

Gevraagd naar de verwachte overlast, schreven de respondenten onder meer bang te zijn voor een onveilig gevoel bij ouderen, vechtpartijen en diefstal uit winkels. De ervaren overlast blijkt vooral te bestaan uit rondhangende asielzoekers (24 procent) en gevoelens van onveiligheid (13 procent). Ook heeft ongeveer een op de tien omwonenden van een azc naar eigen zeggen te maken met gevaarlijk gedrag in het verkeer door asielzoekers, meer drukte in winkels en aanpassingsproblemen van de opgevangenen.

Noodzakelijk

Veel mensen zien een azc als noodzakelijk. Zij verbinden echter wel voorwaarden aan de komst. Het overgrote deel, zowel van mensen die bij (48 procent) als niet bij een azc (49 procent) wonen, noemen als voorwaarde dat het aantal asielzoekers in verhouding moet staan met de omvang van het dorp of de gemeente. Dit speelt bijvoorbeeld in Oranje waar de lokale bevolking zich in oktober niet tegen de opvang van vluchtelingen keerde, maar wel tegen de schaal van die opvang. De onderzoekers tekenden op dat veel mensen vinden dat er vooral een goede balans gevonden moet worden.

Als die er is, vindt het grootste deel van de ondervraagden de komst van een azc acceptabel. Slechts een op de vijf heeft grote bezwaren en ziet liever geen azc komen.

PVV-stemmers

De onderzoekers keken ook naar de opleiding, politieke voorkeur en omvang van de woonplaats van de ondervrgaaden. De uitkomsten zijn niet heel onverwacht. Mensen die op linkse partijen stemmen zijn grotendeels voor een azc bij hen in de buurt. Slechts 2 procent van de GroenLinks-stemmers, 5 procent van de PvdA-stemmers en 7 procent van de D66-stemmers is tegen de komst van vluchtelingenopvang. Aan de andere kant van het politieke spectrum is dat anders. 69 procent van de PVV-stemmers is tegen de komst van een azc. Fors meer dan bij de VVD waar 25 procent tegen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe