Wordt het de voor- of achtertuin, dat is nog de vraag in Emmen

Of de windmolens er komen was eigenlijk de vraag al niet meer. De raad van Emmen houdt liever de regie dan die aan de provincie te geven, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Emmen moet van de provincie voor 95,5 megawatt aan windmolens plaatsen. Dat zijn er bij de huidige gangbare modellen van 3 Mw 32 stuks. Na twee jaar van praten en onderzoeken, weergegeven in 1200 ambtelijke pagina’s, kwam het college met drie locaties op de proppen: 7 aan de N 34, 17 aan de Pottendijk, en 8 langs de Zwartenbergerweg bij de Duitse grens. Eind deze maand beslist de raad van Emmen.

Voor of achter

De vraag is eigenlijk alleen nog of het de voor- of achtertuin wordt, zoals Trijntje Hummel van de PvdA woensdagavond opmerkte tijdens de voorbereidende raadscommissie. De sociaaldemocraten maakten verder duidelijk dat ze niet tegen molens van 200 meter hoog zijn aan de Zwartenbergerweg, als de bewoners dat met de ondernemers overeenkomen. De bewoners daar hebben er wel oren naar, mits voldoende gecompenseerd. Ze krijgen vlak over de grens toch al molens van 200 meter meter hoogte in hun nek.

Daarbij zijn de grensbewoners, net als de gemeente Emmen en de Duitse buren, wel afhankelijk van het aloude Verdrag van Meppen, waarin de bouw binnen honderden meters van de grens onmogelijk is. Volgens wethouder Van der Weide is er reden om aan te nemen dat dit verdrag binnenkort op de kop gaat.

D66

Alleen D66 liet het er nog niet bij zitten. Volgens fractievoorzitter Carmen Hoogeveen moeten de initiatieven van Sunoil voor vijf molens op en om het Emmtec-terrein en tuinders in Klazienaveen wel serieus worden genomen en met de hogere molens aan de Zwartenbergerweg zou de locatie N34 helemaal kunnen komen te vervallen. ,,Wij denken dat we eind van de maand een structuurvisie kunnen vaststellen en toch het Emmtec-terrein meenemen’', reageerde Hoogeveen op een kritische raad. Linnemann (Wakker Emmen), Geijlers (CDA) en Hummel, kortom de drie collegepartijen, wezen D66 erop dat dan grote delen van het hele proces overnieuw moeten. En daar hebben ze niet veel zin in.

ChristenUnie, GroenLinks en VVD lijken wel op de hand van D66. Of zoals Johan Scheltens (VVD) het verwoordde: ,,Het tuindersgebied in Klazienaveen lijkt het enige gebied met een groot draagvlak onder de bevolking, zo'n 70 procent. Waarom is dat dan zo snel afgeserveerd door de gemeente’?’'

Opstappen?

Natuurlijk kreeg ook Wakker Emmen een paar keer een veeg uit de pan, van Senioren Belang Noord en vooral van Leutscher (LEF!), die Van der Weide niet voor het eerst voorhield dat hij ook op had kunnen stappen toen de provincie voet bij stuk hield. En de windmolens onvermijdelijk waren. ,,Pluche of principe?’' vroeg hij de wethouder.

Duidelijk in de beantwoording van wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) is dat het college een betere businesscase voor ondernemers vooral zoekt in de lengte van de termijn (van 16 naar 20 jaar) en niet in de hoogte van molens. Dat is opvallend, want volgens de ontwikkelaars Raedthuys en Yard zijn alleen moderne molens van 200 meter nog rendabel te maken zijn, zeker als straks de subsidies van de overheid naar beneden gaan.

De vergunning wordt verleend in 2018, maar bij de zogenoemde deskundigentoets (geleerde mensen hebben de ingediende initiatieven doorgerekend) is uitgegaan van cijfers uit dit jaar. Maar juist in volgende jaren worden de subsidies voor exploitanten naar beneden gebracht. En nu al zeggen diezelfde deskundigen dat met de huidige voorwaarden en businesscase op het randje is. De compensatie voor de omwonenden moet ook ergens uit betaald worden, zei Hoogeveen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.