Workshop vuur maken in Diever: ‘Welkom bij de cursus pyromaan’

Met primitieve middelen een vuur maken. Kinderen konden de beginselen zaterdag leren tijdens een workshop van het OERmuseum in Diever.

,,Ja, toe maar, blaas nu maar. Het beginnende vuurtje heeft levensadem nodig.’’ Ernest Mols, medewerker van het museum, helpt een vonkje met hulp van een stukje ontvlambaar materiaal van de tondelzwam en stro richting vlammetje. Hij vraagt ‘leerling’ Kjell (12) uit Havelte om te blazen. ,,Ha, het lukt!’’ Een mini-vuurtje is geboren. ,,Welkom bij de cursus pyromaan’’, grijnst Mols.

Het maken van vuur mag vandaag de dag een fluitje van een cent zijn, in de prehistorie lag dat heel anders. Volgens archeologen zijn mensen al meer dan 700.000 jaar met vuur bezig zijn. Vuur als warmte- en lichtbron, of om een potje te koken. De verhalen zijn onder meer te vinden in het OERmuseum, aan de Brink in Diever.

Verhalen tastbaar maken

,,Maar wat is nou leuker dan de verhalen tastbaar te maken en ze in de praktijk toe te passen’’, vervolgt Mols. Hij probeert Kjell vlammen te laten maken met een zogeheten vuurboog. Dat is houten gereedschap om vuur te maken door middel van wrijving.

Met behulp van een boog en een pees draai je een houten boor in een ander stuk hout waardoor dit tot poeder wordt vermalen. Na flink boren wordt dit poeder zo heet dat er een kooltje ontstaat. Met dit kooltje kan het brandbare tondel aangestoken worden.

‘Hij vindt fikkie stoken ernstig leuk’

Kjell vindt vuur fascinerend. ,,Je schept iets’’, klinkt het wijselijk. ,,In de open haard, of de vuurkorf.’’ Zijn moeder voegt er nog aan toe dat zoonlief ‘fikkie stoken ernstig leuk vindt.’

Bij de workshoptent op de Brink, voor het museum, is vrijwilliger Ben van Rosmalen in de weer met vuursteen en (metalen) vuurslag. Hij laat bezoekers zien hoe een vonk kan worden gemaakt en op welke manier deze tot vlam gepromoveerd kan worden. Het geheim ligt in een stukje verkoold katoen. ,,Het is de beste vonkenvanger’’, weet Van Rosmalen.

Concurrentie van het zwembad

En zo worden alle stappen gezet om van het prehistorische vuur maken onder de knie te krijgen. Klein en onschuldig, maar toch. Het loopt deze middag geen storm. De workshop heeft op deze laatste, warme junidag stevige concurrentie van het zwembad.

In het OERmuseum toont Mols nog even de inhoud van de befaamde ‘Steenkist van Diever’, in 1929 opgegraven door Albert Egges. Hij ontdekte een door trechterbekermensen gebouwde steenkist met daarin onder meer bekers, zuigflesje, bijlen, pijlpunten en een barnstenen kraal.

In de kist ook een markasiet knol, met ijzer en zwavel. ,,In de prehistorie een prachtige vuurstarter in combinatie met vuursteen’’, weet Mols. ,,Die geschiedenis wekken we buiten tot leven door er mee aan de slag te gaan.’’

Vanaf de Brink klinkt een vreugdekreetje: wéér gelukt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.