Wortelen tijdens de Worteldagen in Norg

De Worteldagen in Norg staan voor de deur. Dit pinksterweekeinde is de elfde editie van het theaterfestival. Ina Reynders over haar ‘kindje’.

Wat is er nieuw dit jaar?

,,De première van de extra kindervoorstelling vrijdagmiddag: De reis Van Onschatbare Waarde van Hinke Hoeksma. Het wordt gespeeld bij camping Norgerberg voorafgaand aan de officiële opening.”

En wat is de openingsact?

,,Een voorstelling van kinderen van obs De Hekakker uit Norg met mensen van het Axis Festival in Assen. We werken samen met dit festival. Voorzitter Fenny Wijnholds komt kijken en selecteert voorstellingen die mogen optreden tijdens het Axis Festival eind deze maand.”

Hoeveel spelers zijn er dit jaar in Norg?

,,Er doen 44 studenten mee van de kunstacademies uit Groningen, Utrecht, Zwolle en Leeuwarden. Ze spelen 44 voorstellingen op diverse locaties. Elke student speelt een solovoorstelling van tussen de 7 en 10 minuten.”

Hoe kom je aan zoveel locaties?

,,Ach, van voorgaande jaren. En soms melden mensen zich spontaan aan. ‘Dat kan ook wel bij mij in de tuin.’ We hebben dit jaar een paardenschuur en boomgaard, maar de studenten spelen ook in het bos en bij een meertje.”

Er zijn verschillende routes.

,,Elf in ons elfde jaar. Vijf fietsroutes en zes wandelroutes. Op elke route zijn vier acts te zien. Een gids leidt je ernaartoe.”

Ah, op de fiets naar Norg?

,,Het liefst wel. We hebben een beperkt aantal fietsen. Een stuk of zestig. Die zijn achtergelaten op het station in Groningen. We hebben ze gekocht, opgeknapt en roze geschilderd. Die mogen mensen lenen.”

Worteldagen, toch een aparte naam?

,,Iedereen denkt aan die peentjes. Het is een mooi Nederlands woord. Anders is het roots. Studenten wortelen in Norg in hun vak. Ze werken hier al twee weken aan hun voorstelling. Ze schaven die bij totdat het een jasje is dat hen past. Ook tijdens het festival. De eerste voorstelling ziet er heel anders uit dan de laatste.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.