Wurgzaak Emmen: snel ontknoping bij hof

De wurgmoordzaak krijgt voor verdachte B.O. (52) mogelijk een nieuwe ontknoping. Dat zegt advocaat Tjalling van der Goot.

Eind vorig jaar is tegen de vrouw uit Emmen in hoger beroep zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het wurgen van haar echtgenoot en een poging tot moord op haar 17-jarige dochter. Het gerechtshof heeft nog geen uitspraak gedaan, maar in een tussenvonnis om een extra rapport van deskundigen gevraagd. Het hof buigt zich woensdag opnieuw over de zaak van de Emmense. Het zal dan vooral gaan over het nieuwe rapport, want de feiten zijn eerder al behandeld.

Gewurgd

In de nacht van 23 op 24 januari 2015 heeft de vrouw haar man met een sjaal gewurgd. Ze waren allebei zwaar onder invloed van alcohol. Daarna heeft zij geprobeerd haar jongste dochter te wurgen. Het meisje schrok wakker en riep: ‘Mama wat doe je nou’, toen de moeder een sjaal om haar nek strak trok. Van die kreet is de vrouw geschrokken en gestopt. De Emmense heeft verklaard dat zij samen met haar gezin uit het leven wilde stappen.

Volgens advocaat Van der Goot blijkt uit het tussenvonnis dat de optie van tbs met voorwaarden – en dus een lagere gevangenisstraf – door het hof serieus in overweging wordt genomen. ,,Maar of dat ook de einduitspraak wordt, is absoluut nog niet zeker. Dat heb ik mijn cliënte ook duidelijk gemaakt. Het hof wil gewoon alle opties kunnen afwegen en daarvoor is ook de gevraagde maatregelenrapportage nodig.”

Mildere vorm van tbs

Een verdachte die tot tbs met voorwaarden wordt veroordeeld, wordt niet onder dwang verpleegd in een tbs-kliniek. Het is een mildere vorm van tbs, waar wel allerlei voorwaarden aan zijn verbonden. Deze tbs-vorm kan worden opgelegd met een gevangenisstraf die niet hoger is dan vijf jaar. De advocaat vindt eigenlijk dat in het geval van de Emmense geen tbs moet worden opgelegd en al helemaal geen dwangverpleging. Hij wijst erop dat het delict door de vrouw is gepleegd in een specifieke gezinssituatie. ,,Volgens deskundigen is er geen groot gevaar voor herhaling.”

Woensdagmiddag wordt de zaak behandeld. Waarschijnlijk houdt het Openbaar Ministerie vast aan de eerdere eis. Het hof doet doorgaans binnen twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.