XS-bibliotheken in dorpen Coevorden

COEVORDEN Alle dorpen in de gemeente Coevorden die nu een bibliotheek hebben behouden die, zij het in een veel kleinere vorm. Alleen in Sleen blijft de huidige omvang van kracht.

Met dit plan is de rigoureuze sluiting van vijf van de zes filialen in de gemeente Coevorden van de baan. Lange tijd zag het ernaar uit dat alleen de vestiging in Coevorden zou openblijven, vanwege bezuinigingen. Kreeg de stichting Openbare Bibliotheken Coevorden in 2010 nog 1 miljoen euro van de gemeente, nu is dat bedrag zowat gehalveerd. Het zou 450.000 euro worden, maar wethouder Jeroen Huizing (CDA) staat achter het nieuwe plan en probeert een ton extra los te peuteren bij de gemeenteraad.

De bibliotheek in Coevorden blijft volgens voorzitter Jan van Selm zoals die nu is. Sleen behoudt eveneens de huidige omvang, maar wellicht wel in een ander gebouw. Net als in andere dorpen zoekt de stichting in Sleen samenwerking met scholen en dorpsverenigingen.

De bibliotheek in Dalen, die na de sloop van De Spinde nu in veel kleinere omvang is gevestigd in de Burgemeester Wessels Boerschool, dient als voorbeeld voor de resterende dorpen. ,,Extra small, XS dus’’, zegt Van Selm. ,,Een professionele basisvoorziening met een minder grote collectie, maar wel de boeken die het meest uitgeleend worden.’’ Onlangs werd al duidelijk dat Dorpsbelangen Aalden het inmiddels gesloten filiaal nieuw leven wilde inblazen. In hetzelfde gebouw, Aelder Meent, maar dan nieuwe stijl: een Kennis, Cultuur en Onderwijs Centrum. Waar boeken worden uitgeleend, maar waar kinderen ook muziekles krijgen en bijvoorbeeld asielzoekers en dorpelingen samen koken.

In Schoonoord worden straks boeken uitgeleend in de hal van de huidige bibliotheek. In overleg met belangenverenigingen wordt volgens Van Selm gekeken naar andere mogelijkheden voor de resterende ruimte. In Oosterhesselen verlaat de bibliotheek de huidige boerderij, die de gemeente wil verkopen. Ook hier wordt gekeken naar samenwerking met scholen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.