Zag u een mini-wervelwind, stof- of windhoos? Drie prangende vragen

Mini-wervelwind, stof- of windhoos. Sinds de hitte passeren verschillende benamingen voor indrukwekkende weerverschijnselen op droge akkers de revue. Dekt elke term de lading? En wat zijn de verschillen?

Op een akker in Witten werd dinsdag de eerste ‘mini-wervelwind’ waargenomen. Een dag later was dat in Emmer-Compascuum. Op beelden is te zien hoe ronddraaiende lucht grote plukken stro de lucht in slingert. Ook in het vuur van de korenbrand tussen Loon en Balloo afgelopen dinsdag is op foto’s een ‘slurf’ waar te nemen.

Volgens een woordvoerster van het KNMI zijn het stofhozen geweest in Witten en Emmer-Compascuum. Deze doen zich meestal voor boven sterk verhitte zandvlaktes en zijn als een draaiende zuil van stof zichtbaar. De slurf in de korenbrand is zelfs even een windhoos geweest.

Wat is het verschil tussen een stofhoos, windhoos en wervelwind?

Hoewel de stofhoos wel op een windhoos lijkt, is het onschuldiger en ontstaat het op een andere manier. Stofhozen ontstaan vlakbij of in contact met het aardoppervlak op warme zonnige zomerdagen met weinig wind. Windhozen ontstaan ook in contact met het aardoppervlak (vaak bij relatief rustige omstandigheden), maar stijgen op naar een buienwolk.

„Een stofhoos is wel een kleine wervelwind te noemen, want de wind draait natuurlijk rond.”

Zie hier de stofhoos bij Witten:

Hoe kan uit warmte en weinig wind een stofwolk ontstaan?

Omdat de temperatuur boven een veld hoog op kan lopen als er geen wind is (bij wind heb je een meer verdeelde temperatuur), ontstaat er onstabiele lucht die heel snel omhoog stijgt. Om deze lucht aan te vullen, wordt lucht van de zijkant aangetrokken. Dat geeft een wervelende effect.

En hoe zit het met de ‘slurf’ die tijdens de brand ontstond?

De slurf in het vuur van de korenbrand tussen Loon en Balloo is volgens KNMI ‘door de energie die van het vuur vrij kwam (en dus de warmte) waarschijnlijk even een windhoos geweest’. Omdat de warmte van de brand voor een extra verhoging van de temperatuur zorgde, nam de onstabiliteit van de lucht toe en steeg de lucht nog sneller omhoog richting wolk. Het vuur greep daarom met een enorme snelheid om zich heen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.