Zakenkring Roden niet blij met centrumplan

Het Centrumplan voor Roden deugt niet, zo vindt de Zakenkring. Het zogenoemde startdocument voor de verbetering van het centrum is niet concreet genoeg.

Zakenkringvoorzitter Johan Hummel adviseerde de gemeenteraad van Noordenveld pas groen licht te geven aan de voorgestelde aanpak als de doelen helderder geformuleerd worden en duidelijker wordt gemaakt wat er concreet gaat gebeuren en wanneer.

De Zakenkring wil vaart zetten en heeft al opdracht gegeven voor een eigen plan voor verbeteringen aan het centrum als vervolg op de verbetering die al is doorgevoerd op de Albertsbaan. De Albertsbaan in hartje Roden heeft een gedaanteverwisseling ondergaan waardoor het er een stuk aantrekkelijker uitziet. Het vervolg gaat over de Heerestraat en de Wilhelminastraat. Volgende week wordt het Zakenkringplan gepresenteerd aan de raad.

Toch parkeren in de Heerestraat

Duidelijk is al dat daarin het heikele punt van het parkeren in de winkelstraat wordt opgelost met een voorstel voor duidelijke parkeervakken in de winkelstraten, schuin op de rijrichting. Het plan is gemaakt door dezelfde architect als de Albertsbaan en is volgens de Zakenkring in een jaar te verwezenlijken. Het parkeren in de winkelstraten is een van de hete hangijzers in de discussie hoe het centrum van Roden aantrekkelijker moet worden.

De kritiek van de Zakenkring veranderde niet veel aan de gemeentelijke centrumvisie. Dat gaat uit onder meer uit van een facelift voor de winkelstraten, het ontmoedigen van doorgaand verkeer door de Raadhuisstraat, zodat het oude centrum rond De Brink beter verbonden wordt met het winkelgebied, het concentreren van winkels door een deel te vervangen door woningen, meer beleving en het veranderen van achterkanten in voorkanten.

Tijd en geld gaat onnodig verloren

De Zakenkring is bang dat er te weinig van het centrumplan terecht komt, omdat nog nergens wordt gemeld hoe de gemeente aan het geld wil komen om de plannen uit te voeren. Er is nu twee miljoen euro voor beschikbaar, maar er is een veelvoud nodig. „Het gevaar is dat de uitvoering van goede plannen veel te lang op zich laat wachten en er dus onnodig veel tijd en geld verloren gaat.” De ondernemersvereniging is enigszins gerust gesteld door wethouder Henk Kosters dat de aanpak van Heerestraat en Wilhelminastraat niet hoeft te wachten op verdere uitwerking van de centrumplannen.

Geen tien jaar

De gemeenteraad van Noordenveld had ook het gevoel dat het startdocument een wat mager verhaal is, zeker omdat er al een tijdje aan wordt gewerkt. De raad wil vooral snel aan de slag en wil het ook sneller geregeld zien dan de tien jaar die nu door B en W van Noordenveld wordt genoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.