De 73-jarige ex-notaris Pieter P. uit Emmen en voormalig belastingadviseur en zakenvrouw Annique B. (64) uit Gieterveen moeten donderdag op verdenking van fraude voor de rechtbank verschijnen. De notaris zou B. en haar inmiddels overleden partner in crime hebben geholpen met omvangrijke oplichting.

B., die in de vrouwengevangenis in voorarrest zit, was jarenlang spoorloos voor justitie. In februari is ze opgepakt. Het is onduidelijk of zij al die tijd zat ondergedoken in Gieterveen. De vrouw heeft overal en nergens gewoond. Bijzonder is dat op haar adres in Gieterveen een bedrijf in financiële dienstverlening staat ingeschreven, maar dat staat niet op haar naam. ,,B. is aangetroffen bij een pand in Amsterdam nadat zij bijna drie jaar voortvluchtig is geweest”, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Kasteel in België

De gevallen zakenvrouw was ruim tien jaar compagnon van de Fries Andries P. Het duo zou zakenpartners onder valse voorwendselen miljoenen euro’s afhandig hebben gemaakt. Met list en bedrog leefden ze vier jaar lang in weelde op een Belgisch kasteel vlakbij Hasselt tot ze in 2012 werden opgepakt voor fraude. In België worden ze beschreven als ‘de Bonny en Clyde van de Lage Landen’.

Uiteindelijk is het tweetal in België veroordeeld tot vijf jaar cel en 6000 euro boete. Ondertussen waren ze al naar Nederland gevlucht. Maar ook in eigen land had justitie nog een appeltje met de twee te schillen. Andries P. overleed augustus 2017. Hij was toen net als B. in Nederland vrijgelaten uit voorarrest in afwachting van behandeling van de strafzaak die donderdag wordt gehouden bij de rechtbank in Zwolle.

Valse verklaring geschreven over vermogen van 25 miljoen

Die zaak gaat over de dubieuze faillissementen van onder meer TB Belastingadviseurs, een van bedrijven van B., en over oplichting van een zakenman. Hij zou voor 1,5 miljoen investeren in levensverzekeringen, maar de stukken van de notaris bleken vervalst. De Emmenaar schreef volgens het OM een valse verklaring waarin stond dat de compagnon van B. over een vermogen beschikte van 25 miljoen euro.

Het oplichtersduo spiegelde de investeerder voor dat ze een eigen bank hadden in San Marino, waar een deel van zijn geld zou worden gestald. Maar deze ‘Banco Titano’ bleek niet te bestaan. De notaris zou van deze nepbank wel bankgaranties hebben goedgekeurd. Pieter P. stopte na de affaire als notaris. Hij werd door de tuchtrechter nog wel veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. De Emmenaar zou volgens het Financieele Dagblad bij een verhoor van de FIOD hebben bekend dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Veel meer verdachten

Bij het onderzoek naar B., haar compagnon en de notaris ontdekte de FIOD dat bij de oplichtingspraktijken nog veel meer verdachten waren betrokken. In 2016 werd bij dertien verdachten huiszoeking gedaan. Ze zouden in wisselende samenstelling particulieren, banken en investeerders voor acht miljoen euro hebben gedupeerd.

Het onderzoek wordt Wakatobi genoemd. Volgens het OM is het in drie delen gesplitst. Het eerste deel, met de verdachte B. en de voormalig notaris, wordt deze week behandeld. Wanneer de strafzaken tegen de andere verdachten worden behandeld, is nog niet bekend. Het Financieele Dagblad schrijft dat twaalf medeverdachten van B. nog in leven zijn, onder wie twee eerder veroordeelde media-ondernemers en een vestigingsmanager van Volksbankdochter RegioBank.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
Rechtbank