De zandwinning bij recreatiepark De Huttenheugte bij Dalen is voor onbepaalde tijd vertraagd. Dinsdag dient een kort geding om de winning tegen te houden.

Het zand uit de waterplas van De Huttenheugte is bedoeld voor de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Holsloot. De zandwinning zou eigenlijk twee maanden geleden al starten.

Wat de gevolgen zijn van de vertraging is volgens bestuursadviseur Eddy Beuker van de provincie Drenthe onbekend. Als er op korte termijn niets is veranderd zal de provincie, wanneer de N34-verdubbeling start, het bouwzand van elders halen.

16.800 vrachtwagens vol zand

De provincie Drenthe heeft een deal met Centre Parcs - van wie recreatiepark De Huttenheugte is - om de waterplas te verdiepen. Het meer is nu ongeveer anderhalve meter diep. Door het uitgraven zal dat fors dieper worden: tussen de vier en zeven meter, staat in een rapport dat is verkregen via de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob).

Drenthe spuit de ruim 420.000 kubieke meter zand (verwachte opbrengst van de winning) in een tijdelijk depot, vlakbij Huttenheugte en Plopsa Indoor aan de Reindersdijk bij Dalen. Vandaar wordt het zand overgebracht naar de bouwlocatie voor de verdubbeling van de provinciale weg. Omgerekend voeren zo’n 16.800 vrachtwagens het zand af. Althans, dat is het idee.

Volgens bestuursadviseur Beuker is daar een tijdelijke kink in de kabel gekomen. De vergunning die de gemeente Coevorden zou afgeven is volgens Beuker door een procedurefout niet rond. ,,Zij moesten de vergunning, nadat een zienswijze was ingediend door een buurman, opnieuw ter inzage leggen. Dat is niet gebeurd.”

De afgraving, de vergunning geldt voor vijf jaar, zou eigenlijk in juni van start gaan. Materiaal, zoals kraanmachines, was die kant al op gestuurd. Het werk is direct stilgelegd.

Kort geding

Sylvia Suurmeijer laat namens de gemeente Coevorden weten dat van een fout geen sprake is. ,,Alle procedures rond de milieuvergunning en het bestemmingsplan netjes zijn gevolgd. Alleen is beroep ingesteld bij de rechter.” Dinsdag dient een kort geding in Groningen over deze zaak. ,,We wachten af wat er uit deze spoedprocedure volgt.”

loading

Centre Parcs spint garen bij de deal met de provincie. Het park wil de plas verdiept hebben. Immers, hierdoor warmt het water in de recreatieplas minder snel op. Dat is goed voor de waterkwaliteit en dus de vissen. De Huttenheugte wil te boek komen te staan als het park met de grootste en beste visvijver van Nederland. Ook de provincie Drenthe ziet dat zitten: het is goed voor het toerisme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe