Zandwinplas De Moere Grolloo verder gedempt

Staatsbosbeheer en de gemeente Aa en Hunze werken vanaf mei verder aan het dempen van De Moere bij Grolloo. De voormalige zandwinplas moet weer recreatief aantrekkelijk worden.

De laatste weken zijn al maatregelen genomen voor de vissen. Alle vis wordt uit het water gehaald en bij Yde de Punt weer uitgezet. Uit onderzoek bleek namelijk dat de tarragrond die gestort wordt zuurstof uit het water tijdelijk opneemt. Om te voorkomen dat vissen massaal sterven door zuurstofgebrek, wordt de plas diervriendelijk leeggevist.

Grond die de bodem moet ophogen, wordt vanaf 8 mei weer aangevoerd. Om overlast voor omwonenden te voorkomen, vindt het transport plaats via Papenvoort.

Recreatief gebied

De bedoeling is dat De Moere weer aantrekkelijk wordt voor recreatie. Een inrichtingsplan werd in 2001 opgesteld; een aanvulling volgde in 2013. De eerste fase startte in datzelfde jaar, toen de zandwinplas werd verondiept. Daar wordt nu een vervolg aan gegeven. Het gebied moet over ongeveer tien jaar recreatief zijn ingericht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.