Zanger Tim Knol trekt met wandelclub door 't Gasselterveld en speelt onderweg liedjes. Hij pakt het handiger aan dan Douwe Bob

Tim Knol en zijn wandelclub op het Gasselterveld. Foto: De Wandelclub

Muziek en wandelen, het zijn de twee grote passies van singer-songwriter Tim Knol. Vorige maand begon hij een wandelclub. De eerste etappe voerde woensdagmiddag tien kilometer over het Gasselterveld. En Knol nam zijn gitaar mee.

Hoi Tim, waarom ben je een wandelclub gestart?

,,Ik ben vorig jaar veel gaan wandelen omdat ik wilde afvallen en ik ontdekte dat ik dat heel leuk vond. Voor mijn lichaam was dat goed, maar ook voor mijn geest, ik werd er heel rustig van. Begin dit jaar was ik aan het sparren met mijn platenbaas Ferry (Roseboom, WB) en zeiden we ineens tegen elkaar ‘waarom combineren we wandelen niet met muziek of cultuur?’ Een culturele wandeltocht. ‘Dus we gaan de wandelclub beginnen’. Die bestond nog niet. Ja, er bestaan wel wandelclubs. Maar niet Dé Wandelclub .”

Was corona de aanleiding?

,,Nee, niet per se. De ideeën zijn door corona wel in een stroomversnelling gekomen, omdat ze in deze tijd ideaal zijn. Wandelen is met twintig man prima te doen, als je een beetje afstand houdt. Ik wil dit ook na de coronatijd blijven doen en hoop dat deze periode ook snel voorbij is, want dan kunnen we echt leuke wandeltochten gaan organiseren.”

Waarom viel jouw oog voor de eerste wandeling op het Gasselterveld?

,,Dat is één van mijn favoriete wandelroutes, ik ben daar vaak geweest. Als ik moet spelen, zoals in Amen, Anderen of Emmen, dan ga ik ook even wandelen. Daarom sprak het mij voor zich om met de wandelclub als eerste Drenthe aan te doen. Kijk, ik kom uit Noord-Holland en kan ook wel in de Randstad gaan beginnen, maar het leek mij leuk dat eens niet te doen. Echt op een andere plek, ‘de provincie’ induiken. En dan gelijk in één van de mooiste gebieden van Drenthe waar je geweldige natuur hebt. Sowieso vind ik Drenthe de mooiste provincie om te wandelen.”

loading

Het Gasselterveld, dat is bij mooi weer het Ibiza van Drenthe. Hoe was dat gisteren?

,,Gisteren was het heel rustig. Ik weet dat het een populaire plek is. Daarom hebben we de wandeling ook niet in het weekend gehouden. De recreatieplas is erg in trek, maar het gebied daar omheen is zo mooi, zo afwisselend, zo rustig. Ik denk dat veel mensen dat vergeten als ze daar gaan zonnen of een dagje uit gaan. Het is ook zo groot. Stel dat er duizend man is, dan nog kan je daar alleen gaan wandelen en kom je onderweg weinig mensen tegen.”

Is de wandelaar ook een typische luisteraar?

,,Jazeker, gisteren liep er echt een luisterpubliek mee. We gingen tijdens twee sessies met twintig mensen tien kilometer lopen. En als we onderweg bij een mooi plekkie kwamen waar we met z’n allen veilig konden zitten, gingen we in het gras zitten, pakte ik mijn gitaar en ging ik spelen. Een keer in een bos en een keer in een weiland. Wel wat hardere liedjes, want ik speelde onversterkt en dan moet je wat meer geluid maken. Bij elkaar waren we zo’n drie uur onderweg. De reacties na afloop waren geweldig. Iedereen wil de volgende keer weer mee. Dat is een goed teken. Ik kijk terug op een fantastische dag.”

In tegenstelling tot bij Douwe Bob eerder deze week op Terschelling kwamen er bij jou gisteren geen boa’s aan te pas?

,,Nee, want wij doen het heel veilig volgens het coronaprotocol, zijn met drie man organisatie en houden de groep goed in de gaten. Vooraf hebben we overleg gehad met de gemeente Aa en Hunze. Die hadden lucht van het idee gekregen en namen contact met ons op. Daarop hebben we netjes gevraagd of het kon en dat was geen probleem. Als je het gewoon binnen de regels doet, dan is er echt wel wat mogelijk. Als er tegen je wordt gezegd ‘doe het niet’, dan moet je het ook gewoon niet doen.”

Een wandeling is ook geen evenement, toch?

,,Nee, wij doen niets illegaals, we gaan gewoon wandelen en houden afstand van elkaar, ook als we even gaan zitten. Dat is allemaal goed te reguleren. Met meer dan twintig mensen moet je dit ook niet willen doen, denk ik.”

Je weet ook vooraf precies wie er komt?

,,Ja. Het is een echt club, waarvan je lid kan worden. Wie er meeloopt krijgt pas een dag van tevoren te horen wat de locatie en het tijdstip van de start van de wandeling is. We maken dat niet op grote schaal bekend, zodat we geen pottenkijkers krijgen.”

Waar gaat de wandelclub de volgende stappen zetten?

,,We gaan alle provincies aandoen. Volgende keer Noord-Holland, daarna Flevoland en we willen in Groningen iets gaan doen met Meindert Talma. Dat is nog niet helemaal rond, maar een stadswandeling lijkt mij erg leuk. Vlieland zijn we ook mee bezig. Het is veel plannen en organiseren, maar het moet wel goed en veilig allemaal.”

loading

menu