Zangeres Anneke van Giersbergen geweerd uit kerk Zwolle om metalverleden en tattoos

Anneke van Giersbergen. Foto: Mark Uyl

Anneke van Giersbergen heeft een concert dat ze zou geven in de Dominicanenkerk in Zwolle onder druk van de parochie verplaatst naar het Academiehuis van de Grote Kerk Zwolle. De zangeres (46) was niet welkom meer tenzij ze aan ‘een aantal aanvullende voorwaarden’ zou voldoen.

Hoewel er al een overeenkomst met de kerk was gesloten kwam er vanuit de parochie plots weerstand tegen het optreden van Anneke, dat deel uit zou maken van een aantal Anneke Goes To Church-concerten. Onder meer haar achtergrond als metalzangeres en haar tattoos werden bekritiseerd.

De voormalig frontvrouw van metalband The Gathering werd vervolgens onder meer voor de keuze gesteld om of twee dagen en nachten in het klooster te verblijven en haar ervaringen tijdens het optreden te delen, of drie spirituals instuderen. Ook zou Anneke tijdens het concert haar tatoeages moeten bedekken.

Nog nooit meegemaakt

De zangeres stond naar eigen zeggen open voor een bezoek aan het klooster, maar het onvrijwillige karakter van de aanvullende voorwaarden gingen haar te ver. ,,Ik probeer door middel van muziek bewust mensen met elkaar te verbinden. Ik treed op over heel de wereld, ook in landen als Mexico en Griekenland, waar religie nog een veel grotere rol in de samenleving speelt en dit heb ik echt nog nooit meegemaakt", laat Anneke weten op Instagram.

,,Spiritualiteit is belangrijk in mijn leven en ik ben respectvol naar gelovigen", zo gaat ze verder. ,,Ik heb eerder in gewijde kerken gezongen en bewust een verzameling songs gekozen die passend zouden zijn. Ik vind het erg jammer dat ik niet het voordeel van de twijfel heb gekregen.”

De gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe locatie.

menu