Zangeres Hiske Oosterwijk uit Groningen jarenlang gestalkt door gestoorde Zweed

,,Ik voel me machteloos. Ik wil dat het stopt”, zegt Hiske Oosterwijk (29) uit Groningen huilend in de rechtbank in Assen. De van oorsprong Friese zangeres wordt al jaren lastiggevallen door een gestoorde, verliefde fan (24) uit het Zweedse Göteborg.

De verdachte is in augustus vorig jaar in Groningen gearresteerd en zit sindsdien vast. Die dag sprak hij de zangeres aan in een café in Groningen. Hij pakte haar vast toen zij wilde weglopen. De Groningse werd toen al jaren op allerlei manier lastiggevallen door de man.

Hij kwam naar haar concerten, ging meerdere malen naar haar ouderlijk huis in Mantgum en stuurde haar ontelbare berichten via e-mail en de telefoon. Dinsdag is de strafzaak tegen de man behandeld in de rechtbank in Assen.

Man: zijn zielsverwanten

In april 2017 deed zij aangifte bij de politie. Zij kreeg toen het advies om een logboek bij te houden. De man verkeerde in de veronderstelling dat de twee zielsverwanten zijn. ,,Onze relatie begon heel intens. Als mensen ons hadden gezien, zouden ze denken dat we een liefdeskoppel waren.”

De zangeres ziet dat totaal anders. Volgens haar heeft ze de man in 2014 voor het eerst ontmoet. Vrij snel daarna verbrak zij het contact, omdat zij het ongemakkelijk vond worden. Hij kon dat niet accepteren.

'Hiske is mijn enige vriend'

De man is naar eigen zeggen al zijn hele leven eenzaam en depressief. Hij zou ook een zelfmoordpoging hebben gedaan. ,,Hiske is mijn enige vriend. Zij is de enige met wie ik kan praten.”

Dat hem keer op keer werd gezegd dat hij haar met rust moest laten, weerhield hem niet. Hij stuurde haar talloze liefdesverklaringen via mail en belde haar vaak. Juni vorig jaar werd hem de toegang tot een optreden van de zangeres ontzegd. De man reageerde zo agressief dat de politie werd ingeschakeld.

Daarna heeft een zogeheten stopgesprek met de politie plaatsgevonden. De man kreeg te horen dat hij absoluut geen contact meer met haar mocht zoeken. Dat hielp niet. De Zweed bleef proberen om bij concerten van haar binnen te komen. Op 11 augustus 2018 werd de vrouw door de man lastiggevallen in een café in Groningen. Hij weigerde te vertrekken. De man is gearresteerd. Tot op de dag van vandaag zit hij in voorarrest.

Depressieve narcist

Uit onderzoek door een psycholoog blijkt dat de man identiteitswanen heeft en dat hij een depressieve en narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De deskundigen achten het gevaar op herhaling groot als hij niet behandeld wordt. De man zelf verklaarde op de zitting dat zijn arrestatie zijn leven heeft gered. ,,Als ik niet vast had gezeten, had ik niet meer geleefd. Zij heeft mij gered. Ik zoek geen contact meer. Ze heeft me veel pijn gedaan.”

De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte haar drie jaar lang heeft gestalkt. ,,Het veroorzaakte veel stress, zeker omdat ook haar familie is lastiggevallen. Ze is bang om hem op straat tegen te komen.”

Eis: gevangenisstraf en streng contact- en locatieverbod

De officier heeft 15 maanden gevangenisstraf geëist en een streng contact- en locatieverbod van vijf jaar. In die periode mag hij geen contact met haar zoeken, geen optredens bezoeken en niet in Groningen of Mantgum komen. Na elke overtreding van de verboden moet hij de cel in.

De officier vindt dat de celstraf na elke overtreding hoger moet worden. Na twee keer moet hij elke keer een maand de cel in. Er is niet om een behandeling gevraagd, omdat de man zegt dat hij terug wil naar Zweden. Het slachtoffer wil dat het stalken stopt. De officier meent dat het contactverbod in combinatie met de gevangenisstraf het meest effectief is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.