Zeemonsters kunnen tij nog niet keren voor Miramar Vledder

De spectaculaire tentoonstelling over zeemonsters heeft Miramar Zeemuseum in Vledder nog niet de aantallen bezoekers gebracht waarop was gehoopt.

‘Moeilijke locatie’

Precieze cijfers heeft museumbeheerder Dennis Nieweg nog niet. ,,Maar het is duidelijk dat de belangstelling achterblijft bij de verwachtingen.” Hij wijt dat onder meer aan de ‘moeilijke locatie’ van Miramar Zeemuseum, dat lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Het museum lijdt daarnaast onder de snel afnemende aantrekkingskracht die de gemeente Westerveld uitoefent op toeristen.

O’Hanlon’s rariteitenkabinet

Eeuwenlang keerden zeelieden van hun verre reizen terug met wilde verhalen over zeemonsters. Wat voor dieren dit precies waren, is pas vrij recentelijk duidelijk geworden. Miramar Zeemuseum stelde er een tentoonstelling over samen, die sinds 2 april kan worden bezocht: O’Hanlons rariteitenkabinet, naar Redmond O’Hanlon. Het museum vond de Britse schrijver en tv-maker bereid als gastconservator mee te werken. Opgezet of op sterk water, een enkele keer alleen maar afschrikwekkend afgebeeld, toont de expositie negentien bizarre zeedieren: van zeewesp tot gitaarhaai en van zeeslang tot vliegende vis. Ze leven echt in zee, maar meestal op grote diepte. Daardoor zijn ze weinig bekend, wat ze in de oude verhalen nóg groter en angstaanjagender maakte. In Vledder zijn de ‘monsters’ tot ware proporties teruggebracht, maar krijgen ook de legendes ruim baan.

Ambitieus

Nieweg is de nieuwe, ambitieuze beheerder van Miramar Zeemuseum. Hij liet het vijftig jaar oude museum, dat de laatste jaren wat in het slop was geraakt, afgelopen winter compleet van gedaante verwisselen. Nieweg had zich meer voorgesteld van de publieke belangstelling voor zijn eerste grote tentoonstelling hier. Dat toeristen Westerveld steeds vaker links laten liggen, dupeert volgens hem ook attracties als zijn museum. Nog niet zo lang geleden noteerde de gemeente ruim een miljoen overnachtingen per jaar. Dat aantal is intussen gezakt tot een slordige 700.000. ,,De gemeente moet zich dat ook aantrekken en onderzoeken hoe het tij te keren. Het museum trekt meer bezoekers dan de afgelopen twee jaar, dat wel, maar het zijn nog niet de aantallen waarop ik had gehoopt.” Nieweg mist met name groepsbezoeken. Hij probeert inmiddels scholen in heel Zuidwest-Drenthe te prikkelen langs te komen. De zeemonsters zijn te zien tot 1 november.

Volgend jaar richt Miramar een expositie in over de diepzee. ,,Die is in de voorjaarsvakantie voor het eerst te zien. Dan ligt in Vledder materiaal dat geen enkel ander museum ter wereld tentoonstelt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.