Zeijen en omgeving met biljartmarathon in actie tegen ziekte van Huntington

Zeijen en omstreken komt in actie tegen Huntington. Een van de inwoners lijdt aan deze ziekte en er geld nodig voor onderzoek naar een geneesmiddel.

Het begon met gehaakte kleurige sleutelhangers. Daarvan zijn er 650 van verkocht. Er kwamen ansichtkaarten met gedichten, snoeppotjes, hangers van leer en een collecte tijdens de voetbalderby SVZ tegen VAKO afgelopen zondag.

De grote klapper moet in het weekeinde van 8 en 9 maart komen. Dan wordt in zes cafés in de regio (Donderen, Langelo, Norg, Tynaarlo, Vries en natuurlijk Zeijen) 24 uur gebiljart onder het mom Keu’s voor Huntington.

Ron Jans en Sem Schilt biljarten mee

In alle cafés zijn tal van de activiteiten tijdens deze biljartmarathon georganiseerd. Voetbalcoach/manager Ron Jans, oud-kickbokser Sem Schilt en burgemeester Marcel Thijsen, hebben toegezegd een potje mee te biljarten. Allemaal om geld op te halen voor Huntington.

Jan Roelof Struik (44) uit Zeijen lijdt sinds twee jaar aan de ziekte. De boer heeft een vrouw en twee kinderen en is onlangs opgenomen in een verpleeghuis in Assen.

Er is voor Huntington nog geen geneesmiddel gevonden. Beginnende onderzoeken geven wel al mogelijkheden aan, maar voor onderzoek is veel geld nodig.

Meer bekendheid aan ziekte

Vrienden van Struik startten acties om de ziekte meer bekendheid te geven en geld in te zamelen voor onderzoek.

Een van de initiatiefnemers is Rienke Emmens, hartsvriendin van Joyce, de vrouw van Jan Roelof. ,,De actie leeft enorm in Zeijen en daarbuiten. Twee jaar geleden hebben wij van damesbiljartclub De Zeijerstoten een 24-uurs biljartmarathon gehouden voor het KWF. We weten sinds twee jaar wat de ziekte van Huntington inhoudt. Daarvoor had bijna niemand van ons er van gehoord.”

Ruim 3200 euro opgehaald

Inmiddels is ruim 3200 euro opgehaald, maar de biljartmarathon moet de teller naar de 10.000 euro brengen.

Voor Jan Roelof komt een medicijn tegen Huntington misschien nog op tijd, zegt Rienke Emmens. ,,Maar hij heeft ook twee zonen. Die hebben vijftig procent kans het gen ook te dragen.”

De ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een ziekte die een combinatie lijkt van Alzheimer, Parkinson en ALS. Huntington is een erfelijke ziekte die ontstaat door een DNA mutatie in het gen van het huntingtin eiwit. Deze eiwitten kunnen klonteren in hersencellen, waardoor hersencellen niet meer goed functioneren. Dat leidt tot achteruitgang van het geheugen en de motoriek of tot psychische problemen. In Nederland lijden circa 1700 mensen aan de ziekte van Huntington. Vanaf het moment van de eerste klachten leeft de patiënt gemiddeld nog 17 jaar. Als één van de ouders het Huntington gen heeft, heeft elk kind 50 procent kans op het gen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.