Zelfrijdende shuttles Appelscha toch weer de weg op

De zelfrijdende pendelbusjes bij Appelscha gaan waarschijnlijk volgende week weer rijden. De gemeente Ooststellingwerf zette de voertuigen woensdag met onmiddellijke ingang aan de kant omdat er gevaarlijke situaties met fietsers ontstonden.

Na twee dagen proefdraaien op het fietspad langs de Wester Es bleek dat de futuristische vervoersdienst rijwielrecreanten flink in de weg zit. Door een gebrek aan ruimte moeten fietsers de berm in als ze de chauffeurloze vehikels willen passeren.

,,Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden en dat willen we voorkomen’’, stelt Marjanne Buikema namens de gemeente. Officiële klachten waren er nog niet.

Grootste struikelblok is dat fietsers de mobiliteit van de shuttle overschatten. De busjes rijden over een tot op de centimeter met gps ingeregeld tracé. Bij naderend verkeer minderen ze wel vaart, maar wijken ze niet uit.

Informatieborden en gastheren

De gemeente gebruikt de komende dagen om extra borden te plaatsen die medeweggebruikers op het rijgedrag van de shuttles wijzen. Ook moeten er aan het begin en aan het eind van de 2,5 kilometer lange route tussen het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en de kop van de Boerestreek ‘gastheren’ komen die argeloze passanten tekst en uitleg over de gratis experimentele vervoersdienst geven.

De gang van zaken roept de vraag op of het gedrang op het fietspad niet voorzien had kunnen worden. De breedtematen van de voertuigen en het fietspad waren immers vooraf bekend. ,,Wij wisten dat het ruimte zou kosten’’, stelt Buikema, ,,maar toch is gedacht: het kan.’’

In de praktijk bleek de stewards die voor de veiligheid in de shuttles meerijden dat de beschikbare ruimte toch tegenvalt. Niet erg, oordeelt Buikema. ,,Wij zijn deze proef niet gestart met het idee dat het meteen allemaal vlekkeloos zou gaan.’’

In de eerste twee dagen lieten veertig mensen zich door de Easymiles vervoeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.