Zendpiraten gebruiken vaker asbest tegen inspecteurs

Inspecteurs van het Agentschap Telecom die illegale piratenzenders moeten opsporen, worden steeds vaker belemmerd door asbest. ,,Het is een negatieve trend die we zien’’, zegt woordvoerder Frans van Bergen.

Elim

Dinsdagavond was het nog raak in Elim waar inspecteurs van het agentschap de zendcomputer van Radio Bolderkar hebben ontmanteld. Om de apparatuur heen waren asbestplaten geplaatst, zodat het voor de inspecteurs moeilijker is om de boel te ontmantelen. Om het asbest op te ruimen moet namelijk een specialistisch bedrijf worden ingeschakeld. ,,Het is echt not done’’, zegt Van Bergen. ,,Bovendien brengen ze onze inspecteurs, maar ook de omgeving daardoor in gevaar.’’

Cijfers van incidenten met asbest ontbreken. ,,Maar we zien het steeds vaker’’, zegt Van Bergen. In Dedemsvaart en Hardenberg worden regelmatig illegale zendmasten aangetroffen die zijn omringd door asbestplaten. Van Bergen: ,,We gaan er van uit dat mensen niet in de gaten hebben wat voor schade ze ermee kunnen aanrichten als de asbestvezels los raken. Maar ze moeten er echt mee stoppen.’’

Boete

Het agentschap Telecom ziet er op toe dat radio-, televisiestations en telefoonproviders op een juiste manier gebruik maken van de uitzendfrequenties, ook wel de ether genoemd. De toezichthouder is al jaren in strijd met zendpiraten. De illegale uitzendingen kunnen namelijk voor storing zorgen bij mensen die in de buurt van een illegale uitzendlocatie wonen. Bovendien betalen reguliere radiostations veel geld om gebruik te maken van de ether.

De apparatuur van Radio Bolderkar is in beslag genomen en de zendpiraat kan een boete verwachten die kan oplopen tot 45.000 euro. Of het agentschap nog extra sancties oplegt voor het gebruik van asbest, wil Van Bergen niet kwijt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.