Zes jaar cel geëist voor ‘koelbloedige’ woningoverval

Tegen een 28-jarige Groninger en een 38-jarige Pool eiste het Openbaar Ministerie dinsdag zes jaar cel voor een woningoverval in Schipborg. Op de ochtend van 3 juli overviel het duo de bewoners, een stel van middelbare leeftijd, in hun slaap.

Volgens de slachtoffers, die uitsliepen omdat ze de avond ervoor naar FestiValderAa waren geweest, sprongen er ineens twee mannen op het bed.

De Groninger sprong op het mannelijke slachtoffer en had een groot mes in de hand. Naast het bed stond de Pool, die dreigde met een briefopener.

Derde dader

Een derde dader sprong bovenop het vrouwelijke slachtoffer. Die man is niet opgepakt, omdat hij onvindbaar is. Het mannelijke slachtoffer liep snijwonden op aan zijn schouder, arm en vinger.

De mannen eisten geld en dreigden een vinger van de man af te snijden als ze niks zouden krijgen. Terwijl ze de slaapkamer doorzochten, gaf het mannelijke slachtoffer drie pinpassen met -codes en zo’n 1400 euro contant geld af. Later pinde de Groninger in Zuidlaren ruim 2000 euro.

Schadevergoeding

De officier van justitie sprak over een ‘koelbloedige’ overval. De slachtoffers eisen bijna 14.000 euro schadevergoeding.

Volgens de 28-jarige Groninger waren de man en vrouw uit Schipborg geen toevallige slachtoffers. Hij kende het mannelijke slachtoffer en zei nog geld van hem te krijgen. Ook beschuldigde hij het slachtoffer van drugshandel. ,,De overval vond plaatst in de context van hennepteelt en drugsschulden”, aldus zijn advocaat Heiko Eckert.

Peuken

De twee verdachten konden worden opgepakt aan de hand van DNA-sporen op sigarettenpeuken die bij de woning achterbleven. Beide zijn vaker veroordeeld, ook voor woningovervallen.

De Pool is eerder veroordeeld tot ruim 4,5 jaar cel. Daarvan heeft hij twee derde uitgezeten. De aanklaagster wil nu dat hij, bovenop de zes jaar cel, ook het laatste deel van die oude straf gaat uitzitten. Dat gaat om één jaar en drie maanden.

Op 6 december doet de rechtbank uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.