Man die schiet op agenten in Paterswolde is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf

Beschoten agent schreeuwde: ,,Niet doen. Ik wil niet dood." Tekening: Heleen van den Broek

Voor het schieten op twee agenten in Paterswolde is een 28-jarige man door de rechtbank in Assen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De schietpartij vond plaats in de nacht van 2 op 3 januari bij een woning aan Hajo Hindriksweg in Paterswolde. ,,Ik heb gereageerd uit paniek en angst. Ik wist niet dat het politiemensen waren”, verklaarde de verdachte (28) twee weken geleden voor de rechtbank.

De man vluchtte de bewuste nacht het huis uit, omdat zijn vriendin de politie had gebeld. Zij meldde dat de verdachte haar had geslagen en dat hij drie vuurwapens had. Twee agenten kwamen op de melding af. Zij gingen het huis in. De vrouw vertelde dat de man was vertrokken en dat zij zich niet meer onveilig voelde.

Getrokken wapens

De agenten gingen naar buiten. Voor de zekerheid besloten ze om en rond het huis te kijken. Toen ze een steeg achter de woning ingingen, werden ze plotseling beschoten. Een van de agenten heeft teruggeschoten. Ze zijn allebei met getrokken wapens achter hun politieauto gaan zitten.

De verdachte werd kort daarna gearresteerd door andere politiemensen, nadat hij zich had overgegeven. Bij de steeg is een kogelhuls gevonden die was afgeketst tegen de muur van een schuur. Uit de baan die die kogel heeft afgelegd, leidt de rechtbank af dat hij niet in paniek in de lucht heeft geschoten, zoals hij heeft verklaard.

4000 euro schadevergoeding

De schutter kon de agenten niet goed zien op het moment dat hij een kogel afvuurde. Daarmee heeft hij naar het oordeel van de rechtbank het risico genomen dat hij ze zou raken. De man is veroordeeld voor poging tot doodslag en het bezit van twee vuurwapens. Hij moet de twee agenten 4000 euro schadevergoeding betalen. Ze raakten niet gewond, maar de beschieting had wel een grote impact op hun werk en hun familie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe