Zes nieuwe Stolpersteine in Coevorden

Stichting Synagoge Coevorden gaat voor de derde maal een serie zogeheten Stolpersteine leggen in de stad. Ditmaal gaat het om zes stenen ter nagedachtenis aan even zovele Joodse oorlogsslachtoffers, te weten het echtpaar Sanders en het gezin van rabbijn Krammer.

De stenen worden op 5 oktober gelegd ter hoogte van Bentheimerstraat 29 (waar het fotoatelier van Sanders was gevestigd) en aan de Van Heutszsingel, waar de familie Krammer destijds woonde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 146 Joden afgevoerd uit Coevorden. Daarvan keerden er 135 niet terug. ,,Het is de bedoeling dat wij voor al deze slachtoffers een Stolpersteine leggen,’’ aldus secretaris Barend Faddegon van Stichting Synagoge Coevorden.

Per 5 oktober liggen er in Coevorden 17 stenen. In de Stolpersteine (struikelstenen), die van boven in messing zijn uitgevoerd, staat de naam, de geboortedatum en de datum met plaats waar hij of zij is omgekomen gegraveerd. De stenen zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken.

Voordat de stenen worden gelegd, vindt er een bijeenkomst plaats in de voormalige Synagoge aan de Kerkstraat 36. Dit in aanwezigheid van enkele nabestaanden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.