Zeshonderd keer ‘Tot hier en niet verder’

ASSEN De Drentse Geschiedenisquiz 2016 heeft een kleine zeshonderd inzendingen gekregen. ‘Tot hier en niet verder’ was de juiste uitkomst.

Het was een lastige, zo stelden de vaste deelnemers aan de jaarlijkse quiz vast. Zo bleek de naam van jongerencentrum Pentastoma in Roden volledig in vergetelheid te zijn geraakt, ook al dat nog maar veertig jaar geleden. De quiz kwam voor de twaalfde keer tot stand als gezamenlijke productie van het Drents Archief, de Drentse Histoirische Vereniging en het Dagblad van het Noorden. Thema was deze keer ‘grenzen’.

Toepasselijk, want de Dag van de Geschiedenis had ook dat thema en die dag kwam ook de quiz in de krant. Ook online konden de negentien vragen worden ingevuld en ook daar is goed gebruik van gemaakt.

De antwoorden op de vragen: de paal van Lebbe heette de Lebbestaok, het jongerencentrum in Roden in de jaren ‘70 Pentastoma, het kralensnoer Exloo heeft 25 kralen van tin, de heren die de zandverstuivingen tegen moesten gaan heetten zandheren, de hannekemaaiers uit Duitsland werkten vooral met een zeis, De Kaap is de plek in Meppel waar tot 1961 de grens met Staphorst lag, bij De Kiel ligt de zevenmarkensteen, zwet is een oud woord voor grens, de zeventiende eeuwse vluchtelingen kwamen uit Frankrijk, de ‘kathedraal van Drenthe’ staat in Steenwijksmoer, de Drents-Groningse grens heet de Semslinie, veel diaconiën hadden een armenwerkhuis, overname van buitenlands grondgebied heet annexatie, de Bentheimner Eisenbahn voert naar Coevorden, Monte Relus bevond zich in Witteveen, minister De Gaay Fortman wilde Drenthes kop aan Groningen schenken, de zandloper geldt als symbool voor het vervliegen van de tijd, ‘t Piepke geeft de grens aan tussen Leek en Nietap en Jacob Israel de Haan is de homofiele grensverlegger uit Smilde.

Voor het eerst zijn de prijzen getrokken tijdens een bijeenkomst met inzenders in het Drents Archief. De hoofdprijs van 150 euro en een jaarabonnement op Waardeel gaat naar J.H. Strijker uit Assen.

Tijdens de bijeenkomst is de talkshow van Wim Ensing over de Drentse grenzen opgevoerd. Die bijzondere uitleg hoe de grenzen tot stand kwamen is ingeschreven voor het Drents eenakterfestival.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.