Zestien nieuwe nestplaatsen voor ijsvogels

Zuidwest- en Midden-Drenthe krijgen zestien nieuwe nestgelegenheden voor ijsvogels. Reest en Wieden zorgt voor aarden wallen of kluiten van omgetrokken bomen waar de diertjes holen kunnen maken om in te broeden. Op initiatief van de leden Mark Tuit (PvdA), Gerard van den Berg (Natuur) en Obe Brandsma (Water Natuurlijk) heeft het algemeen bestuur van het waterschap woensdag unaniem ingestemd met dit plan.

De ijsvogel is het symbool van Reest en Wieden. De nieuwe nestplaatsen moeten de herinnering levend houden aan dit waterschap, dat per 1 januari door een fusie met het Zwolse Groot Salland opgaat in de Drents Overijsselse Delta. Reest en Wieden heeft zestien jaar bestaan en voor ieder jaar wordt er één ijsvogel-broedplaats aangelegd.

Het waterschap heeft hulp gevraagd bij Landschapsbeheer Drenthe. De nestplaatsen worden zo goed mogelijk gespreid over het gebied. Daar worden ook lokale natuur- of vogelverenigingen bij betrokken evenals terreinbeherende instanties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, stichting Het Drentse Landschap en Landschap Overijssel.

IJsvogeltjes waren lange tijd vrij zeldzaam, maar onder meer door het herstel van heldere beken herstelt de populatie van deze kleurige viseters zich gestaag. (Foto archief DvhN)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.