Zestig jonge comazuipers in Drenthe belanden jaarlijks in ziekenhuis

Op de spoedeisende hulp van de Drentse ziekenhuizen worden jaarlijks zeker zestig minderjarige jongeren met een alcoholvergiftiging binnengebracht. Dat blijkt uit een inventarisatie van GGD Drenthe.

Adviseur gezondheidsbevordering Piet de Ruiter van de GGD heeft cijfers opgevraagd van de ziekenhuizen. De Ruiter wil in samenwerking met verslavingszorg en de gemeenten gericht beleid ontwikkelen om het alcoholgebruik onder tieners terug te dringen. ,,Kinderen onder de achttien jaar mogen geen alcohol drinken, omdat duidelijk is dat elk glas alcohol zeer schadelijk is voor het puberbrein dat nog volop in ontwikkeling is.”

Dronken tieners

Alleen het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) houdt volgens De Ruiter in Drenthe al jaren gestructureerd bij hoeveel kinderen vanwege drank worden opgenomen. Dat ziekenhuis heeft een speciale alcoholpoli voor jongeren onder de achttien jaar. Uit cijfers van het WZA blijkt dat er vorig jaar 38 dronken tieners met een alcoholvergiftiging op de poli zijn behandeld. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren. In 2015 en 2016 ging het om 17 en 23 jongeren.

Bij TT-feesten extra controles naleving verbod drankverkoop jeugd
Lees verder

Veel pubers met alcoholvergiftiging tijdens evenementen

,,Het meest in het oog springt dat er duidelijk meer pubers met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen tijdens het TT Festival in Assen”, zegt De Ruiter. Bij de feesten rond de afgelopen TT ging het om twaalf jongeren. Een opvallend gegeven, waar je uit preventief oogpunt eigenlijk iets mee moet.” De medewerker van GGD Drenthe vindt dat bijvoorbeeld moet worden gestopt met het uitdelen van gratis drank, zoals tijdens de afgelopen TT-feesten gebeurde. ,,Ik heb gehoord dat flesjes Flugel werden uitgedeeld.”

De Ruiter heeft ook bij de spoedeisende hulp van andere Drentse ziekenhuizen cijfers opgevraagd. De ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen melden dat daar jaarlijks in totaal ongeveer twintig jonge comazuipers naar de spoedhulp komen. Het Isala Ziekenhuis in Zwolle, waar de jeugd uit de regio Meppel naartoe wordt gestuurd, spreekt in totaal over tientallen jongeren. Het gaat om pubers uit een deel van Drenthe en vooral uit Overijssel.

Om de drie dagen laveloos kind in ziekenhuis
Lees verder

Risico op drankmisbruik beperken

De andere ziekenhuizen hebben volgens De Ruiter niet bijgehouden of er een piek is tijdens evenementen als De Gouden Pijl in Emmen, de Pulledagen in Hoogeveen of Donderdag Meppeldag. ,,De medewerkers van de spoedhulpen herkennen zich wel in het beeld dat in Assen naar voren komt: dat meer dronken jongeren worden binnengebracht tijdens openbare festivals met veel horeca.” De Ruiter zegt dat voorafgaand en tijdens de evenementen maatregelen kunnen worden genomen om de risico’s op drankmisbruik door de jeugd te beperken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.