De coronapandemie duurt voort. Thuiswerken is waarschijnlijk een blijvertje. Veel gezinnen uit het westen en zuiden van het land spelen hierop in door voor hetzelfde geld een ruimer huis in Drenthe te kopen. Ook ‘Drentenieren’ blijft populair.

De woningmarkt is overspannen, zeggen Drentse makelaars. Voor huizen worden exorbitante bedragen betaald. „Sommige mensen geeft het niet hoeveel ze ervoor geven, als ze het maar krijgen”, vertelt Bert Stadman van Stadman Makelaardij uit Oosterhesselen.

Pensionado’s en gezinnen

Volgens Wouter Fehse van Makelaardij Fehse uit Havelte kiezen de mensen voor rust, ruimte en veiligheid voor hun kinderen. „Voorheen waren het vooral de pensionado’s die naar Drenthe trokken.” Sinds de coronacrisis weten ook meer gezinnen Drenthe te vinden.

De nieuwkomers zijn overigens niet allemaal even ‘nieuw’. Het zijn ook mensen die afkomstig zijn uit de provincie, die carrière gemaakt hebben in het westen en weer terug verhuizen.

Grote steden verlaten

„Er gebeuren dingen die je normaal niet ziet”, zegt makelaar Dennis van der Veen van Groenhout Makelaars uit Zuidlaren. „Alles verkoopt snel, dat geldt ook voor ‘moeilijk’ verkoopbare woningen.”

Hij verwacht dat de trend pas net op gang is gekomen. „Tijdens de eerste golf keken mensen nog de kat uit de boom. Maar nu, tijdens de tweede coronagolf, hebben ze definitief besloten de grote steden te verlaten.”

Dat beeld herkent ook Erik Holties, vestigingsmanager van Lamberink Makelaars en Adviseurs in Emmen/Coevorden. „Begin februari en maart was het heel rustig, maar daarna ging een knop op. Toen kwam er een andere mindset en pakten mensen door.”

Volgens Fehse duurt de ontwikkeling al anderhalf tot twee jaar. Maar sinds de coronapandemie is er wel een stijging zichtbaar. „Wij verkopen zo’n 80 procent aan mensen uit het westen van het land.”

Royaal en landelijk maar wel goede voorzieningen

De Randstedelingen zoeken naar een bepaald soort huizen, merken de makelaars. Het gaat met name om vrijstaande, grotere woonhuizen en woonboerderijen. De royale woningen bevinden zich in landelijke gebieden met veel rust en ruimte. Voorzieningen moeten wel in de buurt zijn, zoals een goed winkelbestand en uitvalswegen.

Holties ziet daarnaast ook veel interesse voor levensloopbestendige huizen: gelijkvloerse huizen met badkamer en slaapkamer op de begane grond.

Prijsstijging

De toegenomen concurrentie op de markt zorgt voor hogere prijzen. Welke invloed dit heeft op Drenten die een woning willen kopen, is moeilijk te zeggen. Feit is wel: het aanbod is laag, de vraag is hoog.

Dit is ook terug te vinden in de cijfers. Volgens woningonderzoeker Calcas stegen de woningprijzen in het derde kwartaal met 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar. In sommige gemeenten zijn uitschieters naar 15 procent of meer.

Geen einde gekte op de woningmarkt

Illustratief is volgens de makelaars een woning die vorig jaar vier maanden lang te koop stond en van de markt werd gehaald. De eigenaren vroegen dit jaar een ton erbovenop en uiteindelijk is het huis boven de vraagprijs verkocht.

Voor woningzoekenden hebben de makelaars slecht nieuws. Volgens hen komt voorlopig nog geen einde aan de gekte op de woningmarkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus