Ziekenhuispersoneel Emmen voert actie met spandoeken en biljetten

Met spandoeken en aanplakbiljetten protesteerde personeel van Treant Zorggroep woensdag in het Scheper Ziekenhuis tegen het aangekondigde verlies van tientallen banen.

Het bezoek kan het woensdag niet ontgaan. Daar hebben de verpleegkundigen wel voor gezorgd. In de centrale hal en in het atrium hangen spandoeken en op de liftdeuren kleven aanplakbiljetten.

Ook de deuren naar de verpleegafdelingen zijn gebombardeerd tot protestobject. Hierop prijken A4’tjes waarop, vrij vertaald, de verpleegkundigen zich verontschuldigen voor hun stemming.

,Op deze afdeling werken verpleegkundigen met hart en ziel voor de patiënt. Helaas staan er de komende periode minder leuke dingen te gebeuren. Een deel van het team moet de afdeling binnenkort verlaten. Dus wanneer de sfeer op dit moment niet zo is als u gewend bent, onze excuses hiervoor.’

De uitingen van frustratie, woede en onmacht hebben alles te maken met de 93 banen die verdwijnen bij de drie Treant-ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal.

Spontane acties

Een echt actiecomité is er niet, vertelt een verpleegkundige, die niet met haar naam in de krant wil. ,,Dit zijn spontane acties geweest van verschillende afdelingen. Het zijn de eerste emoties na gisteren.’’

Gisteren, dat is de dag dat tientallen verpleegkundigen te horen kregen dat ze boventallig zijn. ‘Boven formatie’, zoals Treant het noemt, omdat hun functie vervalt. De meesten kregen een brief; sommigen een telefoontje.

Volgens het bestuur wordt het banenverlies gerealiseerd met natuurlijk verloop en overplaatsing van personeel naar andere afdelingen, verpleeghuizen of verzorgingshuizen. Van gedwongen ontslag is geen sprake.

‘Vergelijk het met scheiden. Dat is ook nooit leuk’

,,Maar ja, het personeel gaat wél weg’’, zegt de vrouw. ,,Voornamelijk jong personeel. Tijdelijke contracten worden niet verlengd. En dit is nog maar de eerste ronde. De andere afdelingen, zoals de administratie enzo, zijn straks aan de beurt. Het geeft een hoop onrust. Vergelijk het met scheiden. Dat is ook nooit leuk.’’

Direct dinsdag, nadat het personeel het bericht had gekregen, verschenen op Facebook de eerste kritische reacties. Daarin werd een directe link gelegd met kwaliteitsverlies en veiligheid van patiënten in de ziekenhuizen.

De ziekenhuispoot van Treant lijdt al een paar jaar verlies. In augustus vorig jaar werd bekend dat de organisatie zo’n vijftien miljoen euro moet bezuinigen.

Volgens het bestuur is het schrappen van bijna honderd banen nodig om goede, bereikbare en betaalbare zorg te kunnen houden voor inwoners van de regio.

loading  

menu