Ziekenhuizen draaien moeizaam in 2015

De Drents-Groningse zorgkoepel Treant heeft vorig jaar 1,8 miljoen euro winst geboekt. De ziekenhuizen draaiden met 3,1 miljoen euro verlies maar de ouderenzorg maakte het verlies goed.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen draaide in 2015 met 1,9 miljoen winst, iets minder goed dan in 2014. Het Diaconessenhuis Meppel maakte vorig jaar maar liefst 6,3 miljoen euro winst. Het Meppeler ziekenhuis boekte het jaar ervoor nog 1,3 miljoen euro verlies maar werd overgenomen door het Isala ziekenhuis uit Zwolle en heet sinds dit jaar Isala Diaconessenhuis.

Voor de Treant Zorggroep, de koepel boven het Scheper Ziekenhuis Emmen, Refaja Ziekenhuis Stadskanaal en Bethesda Hoogeveen, was 2015 het eerste jaar onder de naam Treant. De ouderenzorg en thuiszorgpoten draaiden financieel goed maar de ziekenhuizen hadden het moeilijk. Het lukte niet goed om bezuinigingen door te voeren, stelt het bestuur, terwijl het wel nodig was te investeren in de ziekenhuizen. Investeringen waren nieuwbouw en het vernieuwen van operatiekamers en poli’s, invoering van het elektronisch patiëntendossier, bouw en het in gebruik nemen van het mammacentrum in Hoogeveen en de aanschaf van een PET/CT-scanner.

In april 2015 vertrok onverwacht bestuursvoorzitter Eric Janson bij de Treant groep. Ondanks zijn vrijwillige vertrek kreeg hij een ontslagvergoeding van 75.000 euro mee. Bestuurslid Marcel Kuin nam zijn positie over.

Veel andere ziekenhuizen draaiden in 2015 financieel gezien ook wat minder goed dan de jaren ervoor. Het Universitair Medisch Centrum Groningen boekte weliswaar een winst van 5,1 miljoen euro maar op een omzet van 1,1 miljard euro is dat zeer bescheiden. Het was ook lager dan de 17,7 miljoen euro winst in 2014. Het Martini Ziekenhuis Groningen haalde een winst van 3,9 miljoen euro.

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen draaide in 2015 met 5,9 miljoen euro verlies maar dit kwam vooral door afboekingen op de gebouwen in Winschoten en Delfzijl, die vervangen gaan worden door nieuwbouw in Scheemda. De OZG is inmiddels overgenomen door het UMCG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.