Ziekte van Lyme: Drenthe blijft koploper

Drenthe is de provincie met het hoogste aantal besmettingen met de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM in Bilthoven.

Volgens dat Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komen in de andere noordelijke provincies naar verhouding ook meer besmettingen voor als gevolg van een tekenbeet dan in de rest van Nederland. Dat is al jaren zo. In 1994, het jaar waarin de ziekte voor het eerst werd geregistreerd, lag het zwaartepunt van de besmettingen in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Friesland.

Waarschijnlijk zijn in Drenthe en de rest van het het Noorden meer teken in de natuur besmet met de borrelia bacterie. Het kan ook komen doordat in Drenthe relatief meer mensen in de natuur komen, zodat ze makkelijker een tekenbeet krijgen. Een derde reden kan zijn dat het publiek en artsen in het Noorden zich meer bewust zijn van het risico.

De ziekte van Lyme verloopt meestal niet ernstig en is goed te bestrijden met antibiotica. Een klein deel van de patiënten houdt echter langdurig klachten die lastig te behandelen zijn. De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM doen onderzoek naar de ziekte en vooral naar de vraag waarom de een wel langdurig ziek wordt en de ander niet.

RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard: ,,Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden.”

De patiënten kunnen zich melden via tekenradar.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.