Ziengs gaat in cassatie van vonnis gerechtshof

Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs uit Assen gaat in cassatie van de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Joost Tonino, Ziengs' advocaat, wil de zaak aan de Hoge Raad voorleggen omdat een aantal juridische verweren van de verdediging onjuist zouden zijn weerlegd door het gerechtshof.

Ziengs werd op 31 mei in hoger beroep wegens belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden. Met die uitspraak bekrachtigde het hof in feite het vonnis van de rechtbank in Assen, van 24 augustus 2013.

Ook de rechtbank veroordeelde de 48-jarige ondernemer tot 22 maanden cel. Rechtbank en hof achtten bewezen dat Ziengs vanaf 2006 zo'n viereneenhalf jaar lang de fiscus heeft misleid. Door het indienen van fictieve facturen voor zijn bedrijf Tecumseh heeft hij ten onrechte zo'n 600.000 euro teruggekregen van de Belastingdienst. Dat geld werd vervolgens doorgesluisd naar rekeningen van andere bedrijven van Ziengs.

In een reactie laat Joost Tonino, Ziengs' advocaat, weten dat hij en zijn cliënt vinden dat een aantal juridische verweren op onjuiste wijze zijn weerlegd door het gerechtshof. Zo zou de Belastingdienst in strijd met de eigen richtlijnen hebben gehandeld, waardoor de belangen van Ziengs zijn geschaad.

Ook op de andere juridische verweren zou het hof niet adequaat hebben gereageerd. In cassatie wordt de zaak in principe niet inhoudelijk behandelt, de Hoge Raad bekijkt of de rechtsregels op de juiste wijze zijn toegepast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.