Zilveren Kruis-premie met 8 euro omhoog

Zilveren Kruis Achmea verhoogt de premie van zijn basisverzekering in 2017 met 8 euro per maand naar 117,45 euro. Daarmee is deze verzekeraar iets goedkoper dan Menzis.

Zilveren Kruis is de belangrijkste zorgverzekeraar in Drenthe. In Groningen is Menzis de grootste en die rekent volgend jaar 119 euro per maand voor de basisverzekering. De Friesland, in Friesland de grootste, vraagt volgend jaar 114,95 euro per maand.

Zilveren Kruis kan wat meer geld uit zijn eigen vermogen inzetten dan Menzis, om daarmee de stijging van de zorgkosten te dempen. De verzekeraar verhoogt de aanvullende verzekeringen gemiddeld met 4 procent. Maar de Basis Plus Module, die onverwachte hoge zorgkosten dekt, daalt naar € 2,95 per maand.

Norbert Hoogers, voorzitter Zilveren Kruis: ,,Sinds 2008 is de premie gemiddeld minder gestegen dan de zorgkosten. Dit betekent dat de zorgkosten hoger zijn dan er aan premie binnenkomt. In 2017 dekt de premie ook nog niet volledig de verwachte zorgkosten. We zetten € 9,45 per maand per verzekerde van onze reserves in om dit verschil bij te leggen. We kunnen dit doen doordat met name tussen 2011 en 2013 goede resultaten zijn behaald. De reserves die in deze jaren zijn opgebouwd, geven wij sinds 2014 via de premie terug. Een premie onder de kostprijs is echter eindig. Komende jaren zal de premie daarom sterker stijgen dan de zorgkosten. Binnen ons concern Achmea zetten we in totaal € 419,4 miljoen in om de premiestijging te beperken.”

Achmea wijst erop dat de zorgkosten ieder jaar stijgen door uitbreiding van de basisverzekering. ,,Zo komen er in 2017 vergoedingen bij voor onder andere bepaalde plastisch chirurgische ingrepen, tandvervanging van missende tanden bij jongeren en kortdurend verblijf als het om medische redenen tijdelijk niet mogelijk is om thuis te wonen. Ook gedurende het jaar vraagt de overheid om nieuwe behandelingen en medicijnen toe te voegen aan de basisverzekering.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.