Zo bestrijdt de Chinook-helikopter van het leger de vuurzee bij Oranjedorp

De Veiligheidsregio Drenthe heeft de hulp gevraagd van het leger om de brand bij afvalverwerker B&B Afval Recycling te helpen blussen. Die stuurt een Chinook die 10.000 liter water in een keer over de vuurzee kan gooien.

Grote brand in afvalberg Oranjedorp; brandweer verwacht tot morgen te blussen (+video)
Lees verder

De Chinook-blushelikopter vliegt vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar Oranjedorp waar sinds woensdagochtend een grote afvalberg in brand staat. De helikopter wordt om half 4 woensdagmiddag boven de vuurzee verwacht, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe weten.

Met de helikopter van Defensie wordt geprobeerd om met die extra slagkracht het grote vuur in bedwang te krijgen. De heli zal grote hoeveelheden water in een keer op de brandende afvalmassa te gooien. Het is de bedoeling dat het water vooral op de grootste brandhaarden terechtkomt, aldus de woordvoerder.

De brandweer heeft ook drones ingezet om vanuit de lucht de brandhaarden op het terrein in kaart te brengen.

Bambi-bucket

Bij het blussen van branden vanuit de lucht zet de luchtmacht Cougar- en Chinook-transporthelikopters in. Het leger wordt eigenlijk vooral gevraagd bij hulp bij natuurbranden omdat die locaties niet altijd even goed begaanbaar zijn voor brandweermensen. Dat een blushelikopter nu water over een afvalberg gooit, is vrij uniek. Vorige maand overigens werden ook chinooks ingezet bij een brand in Hengelo.

Foto: Defensie
Chinook-helikopter dumpt eerste 10.000 liter water op grote brand Oranjedorp (eerste beelden)
Lees verder

Onder de heli hangt een zogeheten 'bambi bucket'. Na het opstijgen klapt deze waterzak als een omgekeerde paraplu open. Het vullen van deze paraplu kan bijna overal. Zelfs in een zwembad, schrijft Defensie (zolang het water minimaal twee meter diep is). De Cougar vervoert maximaal 2.500 liter, de Chinook 10.000 liter.

NLAlert

De hulpverleningsdiensten hebben GRIP2 afgekondigd en omwonenden van Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht zijn gewaarschuwd met een bericht van NLAlert. Er is gevraagd om ramen en deuren te sluiten in verband met de zwarte rook.

Zie hier video's van een Chinook bij eerdere blusacties.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.