De basisschool in Ruinen kan de borst nat maken: er wonen inmiddels al tien jonge tweelingen in het dorp. Sommigen kunnen net zitten, anderen lopen alweer wat jaartjes rond. Waar komt die meerlingenexplosie vandaan?

Het is een buitengewoon schattig gezicht. Kindjes van nog geen jaar oud in dezelfde bruine jackjes, zoals Glenn en Scott, die net kunnen zitten. Of de blonde Aylen en Fayen van 3 jaar in hun blauwe jurkjes met glittersterren. „Vaak willen ze dezelfde kleren aan”, zegt hun vader.

Woensdag verzamelen zich acht koppeltjes, onder leiding van hun ouders, bij de school. Daan en Chris van 7 jaar moeten verstek laten gaan wegens ziekte. Mart en Tygo (11) hadden minder zin om op de foto te gaan en besloten uit logeren te gaan (lees: vluchten).

De rest wil tussen het donderjagen en klauteren op de speeltoestellen door gerust even lachen voor de camera. Renee en Eline (4), Lynn en Fayenn (ook 4) en Mandy en Jolijn (5) zwaaien vriendelijk als de fotograaf het vraagt. De allerjongsten ondergaan het gelaten vanuit de kinderwagen (Levi en Senna, amper negen maanden oud) of de maxicosi (Randy en Soraya van net een jaar oud).

loading

‘Mooi tafereel dit, toch?’

Martijn Plas, directeur van het Integraal Kindcentrum in Ruinen, kan er woensdag alleen maar om lachen. „Mooi tafereel dit, toch?” Al brengt het ook de nodige organisatie met zich mee. „Bij de kinderopvang komen in geval van tweelingen in plaats van drie kinderen ineens zes kinderen. Dat moet allemaal maar net passen.”

En wat doe je in de klas, houd je ze bij elkaar of moeten ze juist ook zonder elkaar door het leven leren gaan? „Daar hebben we elk jaar gesprekken over met de ouders”, zegt Plas.

Iets in het drinkwater?

Een echte verklaring voor het enorme aantal tweelingen lijkt er niet te zijn. Iets in het drinkwater, misschien? De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) berekende dat de kans op een tweeling net iets groter is dan 1 op de 100. „Wat dat betreft loopt Ruinen erg uit de pas”, zegt Plas. „Jaarlijks heb je hier zo’n 25 tot 30 zwangerschappen.” Toch lopen er nu al tien tweelingen rond die jonger dan 12 jaar zijn, haast vier keer zoveel als gemiddeld.

Dan rekenen we de tweelingen in het dorp die een stuk ouder zijn nog niet eens mee, vertelt de oma van Levi en Senna. Ze lepelt er zo nog vier op.

De vader van Guus en Mees, die bijna 4 jaar zijn, dacht bij het krijgen van zijn tweeling dat het iets bijzonders was. „Dat is het nog steeds hoor, maar als je in het dorp om je heen kijkt, blijkt het heel vaak voor te komen.” Al verlaat het gezin het dorp na de meivakantie. Het verhuist naar Oosteinde, een dorp verderop.

Toen waren er nog 9.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie