Zo is een nachtje slapen in een Boomhut XXL (+video)

Op vijf Drentse campings verrezen de afgelopen tijd grote boomhutten. Dagblad van het Noorden vroeg zich af hoe het is om te slapen in een boomhut en testte het een nachtje. ,,Oh jee, wat als het gaat waaien?”

De hele dag wisselen zon en regen elkaar af, op deze typisch troosteloze Nederlandse februaridag. Camping Diever, even buiten het gezellige brinkdorp, steekt er niet zo best bij af. De bomen kaal, de campingplekken leeg.

Het mag de pret niet drukken: wie weet geeft het zelfs een extra dimensie aan deze boomhutbeleving. Ik vraag me af in hoeverre een overnachting in de boomhut anders is dan ‘gewoon’ kamperen. Daarom benaderde ik Hans en Marjan Icke van camping Diever met de vraag of ik een nachtje in de boomhut kon overnachten.

Zover is het nog niet. Na een hartelijke ontvangst bij de receptie gaat campingeigenaar Hans Icke op de fiets voor naar de boomhut, die afgelopen zomer door Peter en Kees uit Steenbergen is gebouwd in het kader van het SBS6-programma Boomhut XXL .

'Wij zijn altijd overal voor in'

,,Wij zijn altijd overal voor in”, vertelt Marjan Icke later. De deelnemende ondernemers moesten allemaal 50.000 euro inleggen. ,,Op de camping past het goed en wij hadden het geld er wel voor over. De landelijke promotie is belangrijk voor ons. Daarnaast ben je altijd bezig Drenthe in the picture te krijgen. Te veel mensen denken nog steeds dat er boven Zwolle niks is en onder Groningen ook niet. Behalve een hunebed. Dat er hier zulke mooie natuur is moet je echt tussen de oren zien te krijgen.”

De boomhut is nog niet in zicht. Het gaat langs modderige paden, langs het toiletgebouw en dan versnelt Icke, heuvelop. Ondanks de invallende duister is de boomhut niet te missen. Rode vlaggen wapperen trots van de veranda van het gezellig verlichte houten gebouw. De auto mag ernaast. ,,Alles spreekt voor zich”, zegt Icke. ,,Geniet ervan!” Snel gaat hij er weer vandoor.

Daar sta je dan. Sleuteltje in de ene, koffertje met als belangrijkste inhoud een boek (want daar kom ik op een gewone doordeweekse avond niet aan toe) in de andere hand. De eerste indruk is wat verwarrend. De boomhut is minder hoog dan ik had gedacht en lijkt, nou ja, niet écht op een boomhut. Het is een knus houten huisje op palen.

Knus

Binnen hebben Hans en Marjan de lichtjes al aangedaan. Het kacheltje brandt, op tafel staat een vaas met rode tulpen. De hut heeft een uitbouw waar een comfortabele stoel staat. Het zitgedeelte is klein met twee tafeltjes en een klein bankje. Het grote tweepersoonsbed staat op een verhoging, ernaast is nog een stapelbed. Wat een knus plekje.

loading  

Op de balken in het verhoogde gedeelte lees ik: ‘Het leven is toneel en wij zijn de acteurs’. Daar heb ik nou he-le-maal niks mee. Dan schiet me te binnen dat ik verblijf in de Shake-speare-hut, naar het beroemde theater in de plaats. Het verklaart veel: de muziekinstrumenten aan de deur, de fluweelrode gordijnen en de veranda – of moet ik zeggen het balkon van Romeo en Julia? Ach, het mag mijn smaak dan niet helemaal zijn, hier kan ik prima een avondje vertoeven!

Fotograaf Marcel en collega Renate komen langs voor foto’s en een filmpje. Alleen voor de foto doe ik mijn jas uit. Zonder is het bibberen. Ik krik de kachel nóg een beetje op en herinner me Hans’ woorden: doe de kachel maar uit als je gaat slapen. Word ik morgen wakker met een ijspegel onder m’n neus? Renate is de laatste die vertrekt en ze wenst me een fijne nacht.

Schrikken van de lamp

Die fijne nacht is voor mij nog ver weg. Ik heb honger, het is inmiddels pikkedonker en of mijn Romeo vanavond komt opdagen blijft nog even de vraag. Ineens ben ik een beetje bang. Vanuit mijn ooghoek zie ik de rode vlag wapperen. Ik schrik. Van de weerkaatsing van de groene lamp onder de boomhut ook. Ik lach mezelf uit, die kampeervaardigheden van vroeger zijn ver te zoeken. Als het zo doorgaat duurt de avond nog heel lang.

‘Gelukkig’ moet er nog wat werk worden verzet en daarvoor heb ik internet nodig. Ik maak me een beetje zorgen of de krant wel vol komt morgen. Dat blijkt mee te vallen, tussen de Dieverse boomtoppen is gewoon 4G. Koud is het nog steeds, een kleedje nergens te bekennen. Terwijl ik zo zit te werken, heb ik eerder het gevoel in een bungalow te zitten dan in een echte boomhut. Ik ben blij dat ik eraan gedacht heb koffie mee te nemen.

Het boomhutgevoel

Romeo maakt toch zijn opwachting. Maar lekker knus op het bankje, dat past bijna niet. We borrelen nog wat – stief tegen elkaar aan – en kruipen dan in het grote boxspringbed. Het bed, met ‘plofdekbed’, volgens Romeo, ligt heerlijk, met goede dikke kussens. Wat een genot.

En dan ineens is het er: het boomhutgevoel. Vanuit het bed is op ooghoogte een smalle raampartij gemaakt. Daardoor zie je de in de donkere nacht zwiepende takken. Het is muisstil, alleen de regen tikt op de ramen. Romeo springt uit bed om een oplader te pakken. Ik schrik. Het bed wiebelt heen en weer. Ik verheug me op de volgende ochtend.

Die is prachtig! Ik geniet van een kopje koffie op de veranda. In de verte dringen streepjes zon door de kale bomen, mist hangt over de velden. Wauw. Dit is beleving, dit zie je alleen op hoogte. Maar onder de douche is er toch de associatie met kamperen. Na twee minuten is-ie koud. Nog even terug naar de veranda om de mooie morgen aan me voorbij te laten trekken, dan begin ik, uitgeruster dan anders, aan een gewone werkdag. Wat was dat heerlijk.

'Heel enthousiast'

,,Mensen zijn heel enthousiast”, vertelt Marjan Icke. ,,Het is toch heel anders dan wanneer je gewoon in een trekkershutje slaapt.” Ik ben de vierde die een nachtje boomhut aandurft. ,,De mensen die we gewoonlijk ook trekken zijn wel in voor een nachtje in de boomhut”, vertelt Marjan. ,,Avontuurlijke types die wel wat te besteden hebben en in zijn voor iets bijzonders of geks. En gezinnen met kinderen die komen voor de natuur.”

Hoewel ik heb genoten van het nachtje vind ik de prijs (150 euro per nacht) fors. Is dit glamping ? Vind ik niet. Is het kamperen? Nee, ook niet. Heb je het gevoel in een boomhut te zitten? Oók niet helemaal. Wat het wel is: een prachtig bouwwerk en van binnen een heel knus, comfortabel huisje. Met de ijspegels viel het hartstikke mee, de wind bleef jammergenoeg uit. Ik ben benieuwd hoe het in de zomer (met een vol bladerdek) of een echte storm is.

 

Op deze campings vind je een Boomhut XXL

(Alle prijzen zijn vergeleken in de boekingsperiode 3-7 juli 2018)

1. Camping Torentjeshoek Dwingeloo: ‘Treehouse’ op 7 meter hoogte, van twee verdiepingen. Geschikt voor vier tot zeven personen. Minimale verblijfsduur: een midweek (vier nachten). Kosten: 844,40 voor vier nachten.

loading  

2. De Reeënwissel Hoogersmilde: Hightech natuurhut. Geschikt voor maximaal vier personen. Met ligbad en buitenkeuken. Minimale verblijfsduur: twee nachten. Kosten: 749,60 voor vier nachten, op basis van twee personen.

loading  

3. Landclub Ruinen: ’t Boswachtershuus. Twee verdiepingen, geschikt voor maximaal zes personen. Met hottub op het terras. Minimale verblijfsduur: een midweek (vier nachten) Kosten: 413,60 voor vier nachten (op basis van vier personen).

loading

4. Westerbergen Echten: Cottage-style boomhut. Geschikt voor maximaal vier volwassen en twee kinderen. Met jacuzzi. Minimale verblijfsduur: één nacht. Kosten: 881,20 voor vier nachten.

loading  

5. Camping Diever: Shakespeare theaterhut, geschikt voor maximaal vier personen. Minimale verblijfsduur twee nachten. Kosten: 620 euro voor vier nachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe