Zo vierde Drenthe Bevrijdingsdag

Het vroor niet én het was droog. Prima, vonden de bezoekers van de bevrijdingsfeesten in Drenthe. Ze kwamen met duizenden.

Bestelbusjes vol muziek - Emmen

Het is 15.00 uur, centrum Emmen. Op het Raadhuisplein draait een dj vanuit een bestelbus plaatjes. Even verderop, bij de ingang van het overdekte winkelcentrum aan de Matissepassage, doet een ander hetzelfde vanuit een grote glimmende discobal. Zo zijn er nog vier plekken in het centrum waar dancemuziek te beluisteren valt. Bewust verspreid over de stadsvloer, meer dan vorig jaar. De middenstand wil ook wat. De uitbundigheid van de bezoekers laat deze middag, net als hun aantal, nog wat te wensen over.

Hoe anders gaat het eraan toe op het terras van Brownies & Downies, waar Jordy Bos (20) uit Weiteveen volop swingend en met zwierige gebaren een bestekje op tafel legt. Pal voor de eettent, waar mensen met een beperking werken, staat namelijk ook een dj-booth en Jordy is dol op muziek. ,,Ik vind dit mooi, ja. Maar Nederlandstalige muziek ook. Ik vind alles mooi!’’

Klimmen op tanks - Havelte

Het is weer eens wat anders dan een klimrek of een glijbaan in de speeltuin. Veel kinderen mochten op het bevrijdingsfeest op het Holtingerveld op de tentoongestelde oude legervoertuigen klauteren.

Een knul met een legerbaret op is druk oorlogje aan het spelen met zijn vriendjes en sjort aan het wapen op een van de grote tanks. ,,Ik probeer dit geweer op en neer te bewegen.” Er is geen beweging in het gevaarte te krijgen. Hij beseft zich wel dat deze feestdag niet zomaar een vrije dag is. Op de vraag wat we vandaag precies aan het vieren zijn antwoordt hij wijs. ,,We vieren dat we zeventig jaar geleden bevrijd zijn en dat er geen oorlog is.”

De spelende kinderen op de bijzondere voertuigen zijn een graag gefotografeerd tafereel voor trotse (groot)ouders. Een ritje in een rijdend exemplaar behoorde ook tot de mogelijkheden want een grote legertruck toerde rond het terrein.

Er werden heel wat foto’s gemaakt van de legerwagens

Prem z’n vrijheidscollege - Assen

Waar ligt de grens van vrijheid van meningsuiting? Mag je mensen kwetsen ten koste van deze vrijheid? Prem Radhakishun, jurist en tv-persoonlijkheid, gaf in een tent op het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen een vrijheidscollege waarin hij al discussiërend antwoord probeerde te vinden op dit soort vragen. „Kan die deur even dicht? Ik hoor mezelf de hele tijd, dat is irritant”, begon Prem zijn college, waardoor hij meteen de lachers op zijn hand had. Een select groepje mensen (je moest je opgeven voor het exclusieve college van Prem) luisterde aandachtig naar zijn betoog. En dat was er echt een zoals we Prem kennen: „Eigenlijk zijn wij gewoon dieren”, schalmde het door de tent, met op de achtergrond het gedreun van de Mainstage. „Alleen zijn wij wel de slimste dieren, van aap doorontwikkeld naar mens. Wij hebben intelligentie ontwikkeld en daarmee wapens om andere dieren de kop in te slaan...”

Daten met een veteraan - Assen

Op het Bevrijdingsfestival Drenthe aan de Baggelhuizerplas in Assen konden bezoekers op speeddate met een veteraan. Libanon veteraan Hans Jalving (51) uit Ter Apel stond op het ‘Plein van de Vrijheid’ de hele dag mensen te woord. Met Ruth (51) uit Assen had hij een bijzondere klik. Ze spraken over Jalvings missie in Libanon. Over de verschillen tussen het Arabische en het westerse denkbeeld. Over het verschil tussen de behandeling van vrouwen in verschillende landen. En over de totale onwetendheid van veel Nederlandse burgers in dit soort kwesties. Waarom het zo klikte met Ruth? „Wij snappen elkaar gewoon. Wij voelen dezelfde onmacht en frustratie. Ik ben niet zomaar een kneusje met een breiwerkje, ik heb ook een verhaal. Mijn broer is vermoord in Israël, omdat hij joods is. Daar kun je geld voor krijgen, hè. Antisemitisme, het is er altijd al geweest. En het houdt nooit op.”

Libanon veteraan Hans Jalving in gesprek met Ruth

Toeters, trommels, taptoe - Havelte

Over het Holtingerveld klonk gistermiddag een hoop tromgeroffel, getoeter en geblaas. Maar liefst drie taptoes werden er gehouden en die trokken een hoop bezoekers. Vanaf de kazerne in Havelte marcheerden de muzikanten van de Vrijwillig Fanfarekorps der Genie naar het grote veld naast de schaapskudde. Daar trad het korps nog een keertje op, net als een showband en een harmonieorkest. „Het doel van een taptoe is om muziek aan een breed publiek te presenteren”, legt Piet de Jong (64) uit. Vanuit Wezep is hij naar het Holtingerveld gekomen, om met zijn fanfarekorps op te treden. „Dat doen we allemaal afzonderlijk en gezamenlijk sluiten we af.” De meeste bezoekers, op een paar geschrokken kindjes na, dansten, klapten en zongen een paar vrolijke uren mee. Aan de Amsterdamse grachten, Tulpen uit Amsterdam en Het land van Maas en Waal. Het was een feest der herkenning.

Een troostende knuffel na de schrik van de drums

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 31.249 nieuwsbriefabonnees

-->

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.