Zo ziet een ritje in de grootste indoor waterglijbaan van de wereld eruit (+video)

Resort Hof van Saksen in Nooitgedacht heeft drie gigantische, nieuwe indoor waterglijbanen. Één daarvan is de grootste ter wereld. Dagblad van het Noorden testte de glijbanen, morgen mogen bezoekers ervan af.

Wauw, moeten we dáár vanaf!? Met een paar grote ogen wandelen Kees Dijkstra (36) en ik - uw verslaggeefster - door de grote blauwe trechter van één van de drie enorme waterglijbanen van Hof van Saksen.

De trechter - met een diameter van 19 meter - maakt de glijbaan de állergrootste ter wereld. Dagblad van het Noorden mag hem testen.

Spektakel

„Gigantisch hè”, zegt general manager Roland Rozenbroek glunderend. Met blauwe overschoenen om de voeten schuifelen we door de trechter. Uiteraard staan de waterpompen nog niet aan, maar het grote blauwe ding is op zichzelf al een spektakel.

„Ik ben hier ook al vanaf geweest”, vervolgt Rozenbroek. Zijn woorden weerkaatsen tegen de wanden van de trechter. „In pak! (In pak!) Het was fantastisch (fantastisch). Nu jullie! (jullie!)”

We zijn eraan begonnen, dus we moeten eraan geloven. Omdat je minimaal met twee personen van deze glijbaan af moet, heeft Kees - vriend van de fotograaf - zich bereid gevonden een paar ritjes mee te glijden. Hups, de trechter uit, het pashokje in. Badkleding aan. GoPro op ons hoofd en gáán.

Deze trechter maakt de Bombo de grootste indoor waterglijbaan ter wereld. Foto Marcel Jurian de Jong

1. Bombo

De trechterglijbaan is meteen de eerste die we pakken. Bombo heet ‘ie. De glijbanen daarnaast dragen de namen Intenso en Presto. „Allemaal termen uit de klassieke muziek”, legt Rozenbroek uit. „Ze geven daar tempo aan. Maar het zijn ook termen die blijven hangen bij kinderen.”

Een badmeester instrueert ons in een grote gele vierpersoonsband. „Zij krijgen er vanaf morgen een verantwoordelijke taak bij”, zegt Rozenbroek. „Maar er kan niet veel misgaan, hoor.

Maandagochtend heeft een testteam alles gedaan wat niet mocht. Met zes personen in de band, ondersteboven, op de kop, rechtop, noem het maar op. En zelfs tóen ging er niks mis. Zo lang je maar niet lóslaat.”

Het zijn niet meteen geruststellende woorden, maar we nemen vol goede moed plaats in de band terwijl we de handvatten stevig vasthouden. De badmeester geeft ons een duwtje en roept ons na: „Als het warm wordt, billen omhoog houden!”

De band, Kees en ik knallen door de buis. De eerste kreten ontsnappen uit onze kelen. Maar enkele seconden later weten we: dit was nog maar het begin.

Vanuit de glijbaan schieten we door een gat in de trechter, waar we met hoge snelheid tegen de wanden omhoog worden gedrukt. Rechts, links, rechts, links. Langzaam minderen we vaart, waarop we eindigen in een grote waterbak. Amper bijgekomen roept Kees uit: „Nog een keer!”

Lidian Boelens en Kees Dijkstra testen als eerste de glijbanen. Foto Marcel Jurian de Jong

2. Intenso

Van de waterbakken beneden lopen we weer naar boven: bijna 100 treden tellen we. „Alle driehonderd medewerkers van Hof van Saksen mochten maandag van de glijbanen af”, vertelt Rozenbroek, als we weer boven zijn.

„Of nu ja, mochten: het was nog een heel gedoe iedereen er in badkleding af te krijgen”, grijnst hij. „Maar ze pasten allemaal op de trappen en dat is mooi, want de gemiddelde bezetting van het zwembad is ook 300 bezoekers per uur.”

De volgende glijbaan die we testen is de Intenso: de tweepersoonsbandenglijbaan van 18,5 meter hoog. Straks kunnen bezoekers hun eigen licht kiezen, maar die functie stond gisteren nog niet aan.

Kees en ik moeten achter elkaar plaatsnemen, leunend op de onderrug en met de voeten naar voeren. „Als rodelaars”, zegt Kees. En dat is ook voor de glijervaring wel de beste beschrijving. Met behoorlijke snelheid drijven we voort op het water en draaien we vier keer 360 graden in de buis.

Een paar keer lijken we een vrije val te maken en is het eventjes stikdonker. En dan, voor je het weet, die enorme smak water in je gezicht. Minder heftig dan de trechter, concluderen we. Maar wederom zéér vermakelijk.

Foto Marcel Jurian de Jong

3. Presto

And last but not least: de Presto. De Usain Bolt of de Bauke Mollema in de glijbaan trilogie. Kortom: de áller snelste. Voor de vrouwen onder ons: tot nu toe géén problemen gehad met het dragen van een bikini. Maar een paar dames van Hof van Saksen adviseren: „Kruis je handen over je borst, en houd je bikini-topje goed vast! En als het lukt, met één hand je neus dichtknijpen, want je krijgt nogal wat water binnen.”

Dit wordt lachen, zeg maar.

Kees gaat eerst. De Presto zul je echt alleen moeten facen. Zónder band dit keer. „Ik vind jullie helden, hoor”, roept Rozenbroek vanaf de zijlijn. Als het geluid van Kees z’n kreten steeds verder weg ebt, ben ik aan de beurt.

Diep inademen, diep uitademen.

Daar ga ik, precies zoals de dames me hebben geïnstrueerd. Als een plank suis ik met 60 kilometer per uur door een smalle pijp naar beneden. Halverwege, of misschien al wel veel eerder, is mijn zicht verloren. Het water klettert langs m’n oren. Als ik plots met mijn schouder de wand van de glijbaan ram, knijp ik mijn ogen stijf dicht. Dan ga ik kopje onder.

Zo. Even bijkomen. Kees staat al aan de kant te glunderen „Heftig hè”, roept hij. De Prestor is voor de échte waaghalzen. Kees is er zo een, ik niet.

Foto Marcel Jurian de Jong

Tóch besluiten we alle glijbanen nog één keer te testen, om zo tot een beoordeling te komen. We testen op snelheid, beleving en het blauwe plekken-gehalte en komen tot de volgende beoordeling:

Beoordeling

1. Bombo: snelheid 8.5 / beleving 10 / blauwe plekken? Nee!

2. Intenso: snelheid 7.5 / beleving 7.5 / blauwe plekken? Nee!

3. Presto: snelheid 10 / beleving 8 / blauwe plekken? Ja!

Goud voor Bombo, zilver voor Presto en brons voor Intenso. Kortom, allemaal winnaars.

7,5 miljoen

Hof van Saksen heeft 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in deze drie indoor waterglijbanen. Er zijn plannen om in de komende jaren nog twee glijbanen toe te voegen.

Daggasten

De waterglijbanen zijn exclusief toegankelijk voor gasten. Als de bezetting het toelaat, is er ook ruimte voor daggasten van buiten het resort. Houd daarvoor de site van Hof van Saksen in de gaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.