'Zoekhonden slaan aan bij zoekactie naar Willeke Dost in Koekange'

Signi Zoekhonden heeft zaterdagmiddag in Koekange en omgeving onderzoek gedaan naar de vermiste Willeke Dost. Tijdens de zoekactie zijn alle drie de speurhonden aangeslagen op een plek in het weiland, achter de woning waar het meisje woonde. Dat zeggen de initiatiefnemers van het onderzoek.

Het meisje dat spoorloos verdween: Aflevering 3: De eeuwige zoektocht
Lees verder

Amateurspeurders Ab Bruintjes en Jan Huzen ondersteunden Signi Zoekhonden bij de zoektocht. Volgens Bruintjes is op twee plekken in het dorp onderzoek gedaan. Op de eerste locatie buiten het dorp vonden de honden niets. Op de tweede plek, achter de boerderij van het pleeggezin waar het meisje woonde, sloegen de honden wel aan.

Volgens Bruintjes zijn de dieren meerdere keren het weiland over gegaan en alle keren zijn ze op nagenoeg dezelfde locatie aangeslagen. Volgens Bruintjes betekent dit dat de honden een menselijke lijklucht ruiken. ,,Ze zijn namelijk getraind op het ruiken van menselijke resten.’’

'Extra onderzoek nodig'

Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden wil nog niet te veel op de zaken vooruitlopen. Volgens haar is er waarschijnlijk nog extra onderzoek nodig naar de aangewezen locatie. Dat heeft te maken met de ouderdom van de vermissingszaak en het feit dat de zoekploeg relatief weinig tijd had zaterdagmiddag. Daarnaast zorgde het regenachtige weer niet voor optimale omstandigheden voor het grondradaronderzoek.

Huzen na zoekactie Willeke Dost: Ik snap er helemaal niets van
Lees verder

Eerdere zoekactie

Eerder werd na lang aandringen ook gezocht op het weiland onder leiding van de politie. Die graaf- en speuractie was ergens anders op het weiland en leverde niets op.

Deze nieuwe locatie ligt dichter bij de boerderij waar Willeke woonde.

Wachten op analyse

Met behulp van een grondradar heeft Signi de aangewezen plek onderzocht. Volgens Bruintjes is het nu afwachten op een analyse van die beelden om te kunnen beoordelen wat daar mogelijk in de grond ligt. ,,Je ziet wel verstoringen in de grond, maar je kunt daar nog niet uit opmaken of dat menselijke resten zijn. Er gaat een aantal dagen overheen voordat het allemaal goed geanalyseerd is.’’

Zoekactie volgende week

Wat deze nieuwe ontwikkeling betekent voor de geplande zoekactie van volgende week, kon de amateurspeurder zaterdagmiddag nog niet zeggen. Het duo was van plan volgende week met hulp van het publiek het weiland achter de woning te onderzoeken met prikstokken. Of dat nog doorgaat, beslist het duo een dezer dagen.   

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.