Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool zoeken voor komend schooljaar honderden nieuwe vakdocenten. Met grote wervingscampagnes proberen de scholen nieuwe werknemers binnenboord te halen.

Met de nieuwe docenten hopen NHL Stenden en de Hanzehogeschool opgelopen corona-achterstanden sneller weg te werken, maar ook om de toename van het aantal studenten aan te kunnen. Een diploma als docent is bij aanvang niet nodig.

,,De nood is in die zin wel hoog”, vertelt personeelsdirecteur Alette Hospers van scholengemeenschap NHL Stenden. De hogeschool met locaties in Assen, Emmen, Meppel, Groningen en Leeuwarden zoekt voor komend schooljaar in totaal honderd vakdocenten. ,,Vooral in Emmen en Leeuwarden zoeken wij mensen.”

Jaarlijks 645 miljoen euro

De Hanzehogeschool Groningen zoekt zo’n tweehonderd nieuwe werknemers, bevestigt woordvoerder Nynke van Dijk. ,,Niet alleen docenten, maar juist ook mensen die naast hun baan in bijvoorbeeld de ICT of gezondheidszorg ook docent bij ons willen worden.” De Hanzehogeschool begint halverwege deze maand een grote campagne om mensen over te halen docent, onderzoeker of medewerker bij de hogeschool te worden.

Door het coronavirus hebben hogescholen gedwongen een jaar lang onderwijs op afstand gegeven. De honderden extra docenten zijn volgens de scholen hard nodig om studenten meer persoonlijke begeleiding te kunnen bieden en de hoge werkdruk onder huidige docenten te verlichten. ,,Het is alle hens aan dek”, zegt Hospers.

In totaal is er structureel 645 miljoen euro per jaar rijksgeld beschikbaar gesteld voor de 37 hogescholen uit het Nationaal Onderwijsprogramma, weet Eva Kloosterman van de koepelorganisatie Vereniging Hogescholen. Bij de koepelorganisatie is een onvoorziene toename van het aantal hbo-studenten geconstateerd. ,,Door de coronapandemie is vorig jaar het centraal eindexamen afgelast. Bijna alle havisten zijn geslaagd. Daardoor zien we bijvoorbeeld een fikse toename”, vertelt Kloosterman.

Maar ook zijn er door de pandemie een hoop mbo-studenten die - in plaats van te gaan werken - er voor kiezen om verder te gaan leren. ,,Ook hebben veel scholieren geen tussenjaar genomen om te reizen. Er is echt een onverwachte toename van het aantal hbo-leerlingen, horen wij van alle hogescholen. Daar zijn ook extra docenten voor nodig.”

Onervaren docenten krijgen begeleiding

Een blik met docenten die opengetrokken kan worden, heeft niemand. ,,Was het maar waar. Er is serieus krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Hospers van NHL Stenden. Daarom worden bijvoorbeeld niet alleen docenten, maar ook ondersteuners gezocht. ,,En vaklui die overwegen een overstap te maken naar het onderwijs. Iedereen denkt dat je alleen voor de klas mag staan met onderwijsbevoegdheid, maar dat is niet zo”, zegt Van Dijk.

De hogescholen verwelkomen dus ook docenten zonder onderwijsdiploma. Het is de bedoeling dat die begeleid worden door ervaren krachten, een introductieprogramma volgen en gaandeweg hun zogeheten didactische bekwaamheid behalen.

Natuurlijk is het ook niet zo dat iedereen die zich meldt zo maar docent kan worden, laten de hogescholen weten. ,,Er vindt echt wel een selectie plaats”, belooft Hospers. Ook bij de Hanzehogeschool Groningen worden voorwaarden gesteld aan nieuwe docenten. Zoals een masterdiploma.

Vorige week donderdag trapte NHL Stenden Hogeschool af met de grote wervingscampagne. Hospers zegt dat de campagne enorm aanslaat. ,,Sinds de start van onze campagne hebben we zo’n duizend aanmeldingen voor een Webinar waar we uitleggen wat werken bij ons inhoudt. Ook zijn er ruim honderd open sollicitaties binnengekomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe