Zoektocht naar nieuwe plek basisschool in hartje Hoogeveen

Villa Kakelbont in Hoogeveen moet wijken voor nieuwbouw. De gemeente heeft toegezegd dat de basisschool in het centrum gehuisvest blijft. Momenteel worden de opties onderzocht.

Villa Kakelbont is een openbare basisschool met ongeveer zestig leerlingen. De school is nog gehuisvest aan het Stoekeplein in park Dwingeland, maar moet wijken voor nieuwbouw. Het park gaat op de schop, als onderdeel van de centrumplannen van de gemeente.

De herinrichting van het park begint zodra de ondergrondse parkeergarage van De Kaap klaar is, met de daarboven gelegen koop- en huurappartementen en de nieuwbouw van het Jannes van der Sleedenhuis. De oplevering van De Kaap is gepland in het voorjaar van 2017, de aanpak van het park na de bouwvak.

Op de plek van Villa Kakelbont is woningbouw voorzien, maar de kans groot dat er niet eerder dan in 2018 gebouwd wordt. Het bestemmingsplan moet nog worden vastgesteld. Dat kan vertraagd worden, indien bewoners van de Bentinckslaan hun bezwaren overeind houden.

Op welke termijn verhuizing van de school aan de orde is, valt volgens de gemeente niet te zeggen. Hoogeveen heeft met de school afgesproken dat Villa Kakelbont hoe dan ook gehuisvest blijft in het centrum. Begin volgend jaar worden de uitkomsten van het locatieonderzoek verwacht en besproken met het bestuur van de stichting Bijeen, waar Villa Kakelbont onder valt.

,,We zijn blij met de toezegging dat de school in het centrum blijft’’, reageert algemeen directeur Zweers Wijnholds van Bijeen. ,,Het liefst zo dicht mogelijk bij de huidige plek.’’ Volgens hem heeft de gemeente zich te houden aan landelijk vastgestelde afstandscriteria. ,,Er zijn normen voor de herhuisvesting van primair onderwijs.’’

Volgens directeur Gerry Arts van Villa Kakelbont geeft de toezegging van de gemeente rust bij ouders en kinderen. ,,We zijn niet gelukkig dat we naar een andere plek moeten, maar hebben vertrouwen in het onderzoek van de gemeente.’’

Het is nog niet bekend of de school in een zelfstandig gebouw komt, of wordt ondergebracht in een verzamelgebouw. In een locatieonderzoek naar scholen in het centrum, uit oktober 2014, werd nog de mogelijkheid genoemd voor de huisvesting van Villa Kakelbont in het gebouw van de Juliana van Stolbergschool. Die school zou dan naar Centrum-West verplaatst worden in een verzamelgebouw met Het Palet. Volgens de gemeente is deze ruilmogelijkheid ‘op dit moment niet aan de orde’. Die informatie is inmiddels verouderd, stelt een woordvoerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.