Zomerbad Peize warm zonder gas

Het Zomerbad Peize heeft het water op 20 graden gekregen zonder dat er een wolkje gas aan te pas is gekomen. Het openluchtzwembad levert daarmee een blauwdruk voor andere zwembaden, die de gasbel willen ontzien.

Op het dak van het ketelhuis staat sinds kort vier enorme warmtewisselaars. Twee meter hoog en gemaakt om warmte uit de lucht te halen. Voorzitter Wim Stroetinga van het openluchtzwembad meldt met trots dat de nieuwe installatie het zwembadwater in vijf dagen tijd van 8 naar 20 graden heeft verwarmd. Op de aardgasleiding zit een stevige stop en de oude ketel in de technische ruimte is vervangen door een heel andere installatie. Voor het zwembadbestuur en de vrijwilligers die hebben geholpen bij de energieke ommezwaai naar ‘gasloos’ was er vertrouwen genoeg, maar toch had het wel wat van een sprong in het diepe. Op de gekozen manier was het nog nergens geprobeerd.

Helemaal zonder gas

Volgens technicus David Wassenaar zit het vooruitstrevende van de installatie vooral in de keuze om het helemaal zonder gas te regelen. Het is een hele stap, beaamt ook Stroetinga, maar wel eentje die goed is overdacht. Met hulp van vrijwilligers als Rieks Talens en Tinus van Biessum en 80.000 euro subsidie van de gemeente bleef de investering voor het zwembad beperkt tot een ton. Om de beide bêaden op temperatuur te krijgen was eerder zo’n 5000 kubieke meter gas nodig. Nu was het bestuur een zesde kwijt aan stroomkosten en daarmee is de eerste 2500 euro alweer terugverdiend.

Zonneparkje

Voor het bestuur wordt het nu tijd voor de volgende stap, want ook de stroom wil het Zomerbad zelf gaan opwekken. Een zonneparkje met 450 panelen op de veldjes voor het zwembad moeten daarvoor zorgen, maar dan moeten er wat bomen wijken. Dat aantal is nodig voor provinciale subsidie, maar de helft van de energie kan dan worden verkocht aan de buurt.

Het zou dan wel het eerste project in Noordenveld worden dat klimaatneutraal wordt. Voor wethouder Jos Huizinga heeft het bad daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie. Het streven is dat heel Noordenveld in 2040 zich voorziet in de eigen energiebehoefte. Voor Huizinga is het geen vraag of dat lukt. Het is een kwestie van moeten, omdat de overheid er flink druk op zet en de tijd dringt. „We willen naar een klimaatneutrale gemeente. Dan moet je dat niet alleen zeggen, maar ook doen en dan helpt het dat je laat zien dat het kan.”

Een mooi voorbeeld: het kán

Noordenveld vindt dat nieuwbouw geen gasaasnluiting meer nodig moet hebben. Volgens voorzitter Hans Coenen van de pas geïnstalleerde adviesraad duurzaamheid Noordenveld wordt de grote uitdaging de bestaande bebouwing. Volgens hem kan er heel wat, maar bewoners moeten dan wel mee willen doen. Coenen geldt als manager bij de Gasunie zelf als energiedeskundige en verwacht dat de gemeente nu volop vaart zet achter het gekozen streven. Het zwembad is een mooi voorbeeld voor andere zwembaden, maar ook een voorbeeld dat je heel wat kan bereiken met een bestuur dat zich niet laat vangen door angst voor vernieuwing. Stroetinga meldt dat de baden in Norg, Ten Boer en Tynaarlo zich al hebben gemeld.

Op 5 mei opent in Peize het nieuwe zwemseizoen met een feestje. Het entreekaartje wordt door de energiewinst niet goedkoper. Dat is volgens Stroetinga al niet duur en het onderhoud kan nog tegenvallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.