Zonnepark Assen-Zuid geeft invulling aan 'waanzin'

Op het prestigieuze bedrijvenpark Assen-Zuid komt een zonnepark. Tenminste, als de raad van Assen vanavond met dit plan instemt. Een slimme oplossing voor een iets te ambitieus project.

Met de bouw van het zonnepark slaat de gemeente twee vliegen in een klap. Met de grootschalige energieopwekking wordt aardig voldaan aan de energiedoelstellingen. Wanneer de volledige 42 hectare die voor het zonnepark beschikbaar wordt gesteld, wordt benut voor zonne-energie levert dit genoeg elektriciteit op om 7000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Nuttig gebruikt

Verder wordt het terrein weer nuttig gebruikt. De gemeente gaat er voor de komende vijftien jaar en mogelijk een langere periode van uit dat het gebied braak blijft liggen. Dat roept gelijktijdig wel de vraag op waarom nog geen vijf jaar geleden Assen-Zuid uit de grond moest worden gestampt. Ja, een ambitieuze gemeente, zoals Assen, moet op haar toekomst voorbereid zijn. Maar daar was toen niet en nu niet 90 hectare industrieterrein voor nodig. Elf miljoen euro is in de aankoop van grond geïnvesteerd, maar er heeft zich nog geen onderneming gevestigd.

Toekomstige behoefte

Maart 2011 presenteerde toenmalig VVD-wethouder Henk Matthijsse het plan. Weliswaar lagen de bestaande industrieterreinen Peelerpark en Messchenveld er nog voor een groot deel braak bij en waaide de economische tegenwind op volle kracht, Werklandschap Assen-Zuid zou in de toekomstige behoefte voorzien, aldus Matthijsse.

Assen-Zuid werd ook niet zo maar een industrieterrein, maar eentje in het groen. Met plaats voor hoogwaardige bedrijvigheid en met een directe aansluiting op de A28. Uit de raad kwam wel gesputter. De groeicijfers van Assen vielen fors tegen en de economische ontwikkeling bleef achter. Het CDA wilde het plan als onverantwoord in de ijskast zetten en Stadspartij Plop deed Assen-Zuid af als waanzin. Het bedrijventerrein krijg nu toch een nuttige bestemming. Ook al kostte dat miljoenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.