Zonnepark Eelde legt gemeente Tynaarlo geen windeieren

Het geplande zonnepark op Groningen Airport Eelde levert de gemeente Tynaarlo 336.000 euro aan leges op, terwijl de kosten voor de vergunning ‘slechts’ 90.000 euro bedragen.

Leges

Hiermee klotst het geld op het gemeentehuis in Vries het geld nog bepaald niet tegen de plinten, haast verantwoordelijk wethouder Theun Wijbenga (CDA) zich te verzekeren. ,,Gemiddeld genomen verdienen we als gemeente niets aan de leges, ondanks deze ene klapper. Veel projecten leveren juist verlies op.’’

Op basis van de legesverordening brengt de gemeente een bepaald percentage van de bouwsom in rekening. Het zonnepark, dat 20 hectare zal meten en 77.000 zonnepanelen zal tellen, is een project van ruim 11 miljoen euro. Het maakt straks deel uit van een ‘energielandgoed’, waar allerlei vormen van duurzame energieproductie samen komen. De provincie Drenthe steekt ruim 8 miljoen euro in de ontwikkeling van het gebied.

Ambities

GroenLeven-Zonneparken Nederland uit Heerenveen, Groningen Airport Eelde, de provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo werken samen bij de ontwikkeling van het zonnepark. Dit kan straks 5500 huishoudens van stroom voorzien. Daarmee past het prima in de ambities van de gemeente Tynaarlo om energieneutraal te worden. En daarnaast levert het plan de gemeente dus ook nog veel leges op.

Toch leefden er tijdens de afgelopen raadsvergadering nog zoveel twijfels over het plan, dat de besluitvorming over de omgevingsvergunning is uitgesteld tot komende dinsdag. De adder onder het gras is dat de leges verspreid over vijftien jaar betaald mogen worden. Dat levert een risico op: als de initiatiefnemers in de tussentijd onverhoopt failliet gaan, moet de gemeente aansluiten in de rij met schuldeisers. Daarnaast vragen fracties zich af of er geen sprake is van verkapte staatssteun.

Oud zeer

En er speelt wat oud zeer met vergelijkbare projecten, zoals de verbouwing van de oude melkfabriek in De Groeve tot een lunchroom en ontmoetingscentrum. De initiatiefnemers trokken hun plan terug toen bleek dat ze aansprakelijk werden gesteld voor planschade, vergoedingen die omwonenden kunnen claimen als hun huizen in waarde verminderen door de wijziging van het bestemmingsplan. Ze moesten echter nog de helft van de leges betalen, te weten ruim 6000 euro.

Wijbenga heeft de raad nadere uitleg verstrekt over de gang van zaken met het zonnepark. Daaruit blijkt dat de eerste termijn van de leges 90.000 euro bedraagt, waardoor de gemeente in elk geval direct uit de kosten is. ,,We hebben natuurlijk wel veel onderzoek moeten doen: is het allemaal veilig, is het goed afgestemd met de activiteiten op het vliegvelde enzovoorts.’’

Termijnen

Reden voor de betaling in termijnen is dat het zonnepark mede wordt gefinancierd met een subsidie van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), die ook in termijnen wordt overgemaakt. De gemeente heeft de bevoegdheid bedrijven de gelegenheid te geven de leges gespreid te betalen, stelt Wijbenga vast. Daarom is er van verkapte staatssteun geen sprake. ,,En we hebben er als gemeente dus ook alle belang bij dat het zonnepark er komt’’, benadrukt hij nog eens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.